zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Rijswijkse volkstuineigenaren schrikken van gemeentelijke brief

14 oktober 2019 (door WoudrichemNet)

RIJSIWJK - Op 25 september 2019 ontvingen twaalf huurders van de volkstuinen aan de Rijswijkse Wiel een brief  van de gemeente Altena met de vraag of zij voornemens zijn om de huur van de volkstuin te beëindigen dan wel bereid zijn om de volkstuin op een andere locatie te huren. Die brief deed veel volkstuineigenaren behoorlijk schrikken. De gemeente Altena is door Brabants Landschap gevraagd om op de locatie aldaar, op termijn, een pluktuin aan te leggen.

Door de brief wil de gemeente inventariseren wat de plaannen van de huurders zijn. Alle huurders reageerden inmiddels op het schrijven. In hun reactied maken zij melding van de grote schrik en geven zij unaniem aan niet voornemens te zijn om te vertrekken. Pluktuin of niet. Ook Progressief Altena is verrast door dit schrijven van de gemeente en vraagt om uitleg en opheldering.

De partij laat weten: 'De volkstuinen aan de Wiel bieden wat Progressief Altena betreft juist kansen voor inwoners om op een ontspannen manier met elkaar in contact komen. Nederland telt ca. 240.000 volkstuinen volgens Wikipedia. De volkstuinen dragen bij aan de sociale cohesie, onderling contact, integratie en de volksgezondheid. Volkstuinen hebben ook een ecologische functie. Zo is er op een van de volkstuinen aan de Wiel een paddenpoel. In een andere tuin staan bloemen die bijdragen aan de biotoop van insecten.'

Natuurbeleving
In het collegeakkoord wordt een pleidooi gehouden voor initiatieven van onderaf voor het toegankelijk maken van groenstructuren in en om de dorpen, om lichaamsbeweging, natuurbeleving en sociale activiteiten mogelijk te maken. 'De brief en de manier waarop de pluktuin op deze locatie wordt nagestreefd lijken daarmee, gelet op de reactie van de huurders, in strijd te zijn', aldus Progressief Altena.

Brabants Landschap compenseert met de aanleg van de pluktuin ingeleverde natuur ten behoeve van de voetbalvelden van GRC’14 aan het Almbos.

Wordt vervolgd dus.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.