zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

Ook boeren uit Altena in grote getale naar Den Haag

1 oktober 2019 (door AalburgNet)

ALTENA - De boeren in Nederland zijn het zat. Velen voelen zich de kop van jut. Na eerdere maatregelen die de sector moest accepteren (2017), zijn de jongste 'stikstofregels' de druppel die de emmer doen overlopen. Vandaag (01-10) protesteren boeren omdat zij niet langer willen worden weggezet als 'milieuvervuilers'. Onder de kop Agractie eisen de boeren dat ook sectoren als de luchtvaart worden aangepakt. Boeren zijn van mening dat er naar hen niet wordt geluisterd.

Ook veel boeren uit Altena, zoals Zeger van Herwijnen uit Uitwijk (De Hoef), en de Bommelerwaard doen mee aan de actie. Van Herwijnen liet de tractor thuis, bang om niet aan te komen: 'Wij willen er toch bij zijn voor het gevoel van Nederland.' Veel boeren vanuit Altena gingen daarom per trein naar Den Haag om de actie ter plaatse een hart onder de riem te steken. De stoet tractoren brak vanmorgen alle filerecords in Nederland. Er worden in Den Haag meer dan duizend boeren en sympathisanten verwacht.

Ook basisscholen in Altena staan stil bij het boerenprotest. Op de basisscholen in Waardhuizen, Genderen en Sleeuwijk wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan de protestacties door middel van tractaties. 'Vlees, ijs en friet, zonder de boeren is het er niet.' 

Doneer je trekkertje
Naast meedoen met de protestactie en opkomen voor je belang, zetten de boeren tevens een actie op voor het goede doel. Deze actie zorgt dat er speelgoedtrekkertjes uitgedeeld worden aan 'arme gezinnen' in Den Haag, zo vertelde Zeger van Herwijnen uit Uitwijk tegenover Oké TV. Hoe zit dat dan precies? De Didamse boerin Karolien Hupkes deden eerder een oproep om speelgoedtrekkertjes te doneren voor Haagse kinderen in armoede. Het inititiatief leverde meer dan duizend trekkertjes op die vandaag in bij de Speelgoedbeurs Den Haag worden afgeleverd. De boeren willen een 'Nederlands vriendelijke actie' voeren, dikt kis daar een onderdeel van.

Duizenden demonstranten
Het Malieveld stond vanmorgen rond 12:00 uur propvol. Het eerdere maximum van 75 tractoren was toen al losgelaten. Er stonden er vanmorgen zo'n 400. De politie liet weten: 'Hoewel trekkers bij wet verboden zijn op de snelweg, hebben we alles gedaan om hier flexibel mee om te gaan. De meesten hebben Den Haag inmiddels bereikt. Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Maar wij zullen altijd oog houden voor de veiligheid van anderen.'
Boerderij.nl meldt: 'Inmiddels al duizenden demonstranten op het Malieveld in Den Haag, er is geen plek voor nog meer tractoren en andere boerenvoertuigen. De politie verwijst boeren nu met hun voertuigen door naar de Leidsestraatweg.'

Maatregelen
Voor de actie is vanuit Nederland veel sympathie. Landbouwminister Carola Schouten heeft aangekondigd de demonstratie bij te zullen wonen. Hermen Vreugdenhil (Provinciale Staten) uit Nieuwendijk reageert: 'Wat mij betreft nemen we zo snel mogelijk maatregelen waarbij iedereen verantwoordelijkheid neemt. De industrie, de automobilist, transportsector, de vliegtuigreiziger en de boeren. Een eerlijke aanpak die niet alleen op het bordje van de boer geschoven wordt.'

Reportage
Oké TV stapte vanmorgen vroeg uit bed en maakte een sfeerreportage. Vandaag zit die redactie met drie man standby om de boerenprotesten maximaal te verslaan middels een live blog.

UPDATE
AltenaLokaal steunt het boerenprotest. Fractievoorzitter Philip den Haan reageert naar de redactie van Oké TV: 'Ook een belangrijke sector in ons gebied moet op zoek naar invulling voor toekomst. Gezond boerenverstand gaat ons allen helpen.'

Ook CDA Altena liet er een reactie achter bij monde van Arno Bouman: 'CDA Altena begrijpt en deelt de grote zorgen van de boeren. (...) Laten we in Altena vooral ons gezonde boerenverstand blijven gebruiken en laten zien dat het echt anders kan.'

(Foto boven still video Oké TV)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.