vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Zevende Liniepadfestival laat bezoekers genieten van linielandschap

16 september 2019 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Het zevende Liniepadfestival wordt gehouden op zaterdag 28 september op en rond Fort Giessen. Thema is ‘Het linielandschap’, die dag worden vier wandelroutes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie gepresenteerd, daarmee wordt het linielandschap in het zonnetje gezet. Het Trio Sfeer zorgt die dag voor de muziek. Toegang is gratis.


De aftrap van het Liniepadfestival is om 11.30 uur met de liniewandeling ‘Rondje Giessen’ van ca. anderhalf uur. Start en finish zijn bij Fort Giessen aan de Giessense steeg, na afloop krijgen de wandelaars de vier Linielandschapwandelingen cadeau. De vier wandelingen starten bij Fort Altena, Fort Bakkerskil, Fort Giessen en Vesting Woerkum. De wandelingen zijn ontwikkeld in samenwerking met VVV Biesboschlinie. Tegelijkertijd met de uitreiking van de vier wandelingen wordt de nieuwe uitgave van de Waterlinie Erfgoedreeks over Fort Steurgat gepresenteerd. Daarmee is de serie over de forten van de waterlinie in Brabant compleet. Tien jaar geleden verscheen het eerste deel over Fort Altena. Later verschenen delen over Fort Bakkerskil en Fort Giessen.  Ook deze delen zijn te koop tijdens het Liniepadfestival.

Bezoek
Vanaf 13.00 uur is Fort Giessen geopend voor bezoek. Archeo Altena en Altenatuur, de vaste gebruikers van het fort, geven uitleg over al hun activiteiten. Bezoekers kunnen kennis maken met het Wereldoorlog I parkje en de daarbij behorende tentoonstelling en diverse films. Uiteraard wordt het unieke WOI kanon naar buiten gereden.

Altenatuur geeft uitleg over veranderingen in het linielandschap met oude en nieuwe landbouwwerktuigen, de nadruk ligt op natuur inclusieve landbouw. Tevens kan geproefd worden van de oogst uit het in stroken geteelde voedsel, zoals een pannenkoek, een gefrituurde twister en een kommetje pompoenensoep. De kiem voor deze oogst is gelegd in april door brugklasleerlingen van het Altena College tijdens hun landschapsbelevingsdag.

De Liniewerkers van Brabants Landschap oogsten die dag een deel van de hop uit de hophof bij het fort, bezoekers mogen daarbij meehelpen. De hoptuinen in geheel Altena zijn een initiatief van Ronald van de Ende, de man achter het Woerkumer en Altena bier. Bierbrouwer Laurens Groenenberg van Brouwerij de Gebalde Vuist uit Nieuwendijk zal ter plekke van de verse hop bier brouwen.
De vrijwilligers van Fort Giessen onthalen bezoekers gastvrij en zorgen voor een hapje en drankje op verzoek. Rond 17.00 uur sluiten we de poort weer.

Genieten
Het eerste Liniepadfestival werd gehouden in 2012 op Fort Altena en langs het Liniepad. Het Liniepad festival wil bezoekers laten genieten van de weidsheid van het linielandschap. Cultuur, erfgoed en muziek rijgen zich aaneen tot een kralensnoer van verhalen. De organisatie is in handen van Daphne van Hekken en Hannie Visser-Kieboom, ze worden bijgestaan door de vrijwilligers van Fort Giessen.
Opgeven voor de wandeling kan via info@biesboschlinie.com
www.liniepadfestival.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.