woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

'Hospice Altena moet er komen'

11 september 2019 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Ruben en Melanie Kruithof willen in 2021 een hospice openen in Altena. De initiatiefnemers hebben daarbij een regionale functie op het oog voor inwoners van de gemeente Altena. Mensen die verder weg wonen, zijn 'ongeacht levensovertuiging, geaardheid of financiële draagkracht' ook van harte welkom.

'Veel mensen zijn doodsbang om te sterven. We willen niets liever dan die angst wegnemen.' Ruben en Melanie Kruithof leggen uit wat hun drijfveren zijn en waarom ze een hospice in Altena willen opzetten. 'Bij een geboorte verwelkom je iemand in je leven. Zelf hebben we er pasgeleden een nichtje bijgekregen. De hele familie leefde mee. Kort nadat ze geboren was, vertelde iedereen het aan iedereen. Ons leven is in feite onveranderd, en tegelijk - door haar komst - ook onherroepelijk veranderd. Wanneer iemand overlijdt, wordt er zo min mogelijk over gesproken. Wie een dierbare verliest, rouwt vaak in stilte terwijl de onherroepelijke verandering voor wie achterblijft, immens kan zijn. Sterven is een soort omgekeerd geboren worden', zegt Melanie Kruithof.

Angst wegnemen
Melanie legt uit dat de dood een slecht imago heeft waar veel mensen bang voor zijn. Angst hebben om te sterven en angst om te verliezen. 'Ons hospice moet die angst wegnemen. Wij zijn er voor mensen in de laatste fase van hun leven. Iedereen die bij ons verblijft, krijgt alle aandacht.’ Ruben vult aan: ‘Veel mensen die zorgen voor een zieke partner of andere dierbare, kunnen het na een tijdje niet meer aan om mantelzorg te verlenen en voelen zich daar schuldig over. Ook voor die mensen willen we er zijn. Bij ons zal de zorg minstens zo goed en warm zijn als thuis.’

Mooi project
Ruben vertelt verder: ‘Na een zwaar ongeval was mijn eigen dood dichtbij. Nog geen jaar later overleed een dierbare vriend. Zijn ziekbed was zwaar, ook voor zijn familieleden. Sindsdien kijk ik anders naar het leven en wat daarin belangrijk is. Voor mij zijn dat mijn dierbaren. Meteen daarna volgt het realiseren van dit mooie project.’

Donaties
Wie wil doneren, kan dit doen via de Stichting Vrienden van Hospice Altena. De stichting is in oprichting en zorgt er straks voor dat gelden ten goede komen aan Hospice Altena en de mensen die daar verblijven. Ook zoekt de stichting vrijwilligers.

(Foto HospiceAltena.nl)

Lees meer over:

hospice sterven doodgaan
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.