donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

HAK: 'Voedselkeuzelogo helpt consument meer groente te eten'

4 september 2019 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK is gestart met het leveren van de eerste producten, met het voedselkeuzelogo Nutri-Score, aan Nederlandse supermarkten. Zoals eerder dit jaar aangekondigd, wacht de groentefabrikant uit Giessen daarmee niet op de overheid die niet eerder dan dit najaar een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo. Het nieuwe logo moet het in 2017 afgeschafte ‘groene vinkje’ gaan vervangen. HAK ziet het logo als een belangrijk instrument om de groenteconsumptie te stimuleren.

Nutri-Score is het enige voedselkeuzelogo dat naar de totale voedingswaarde van een product kijkt en door middel van een uitgebalanceerde score gunstige voedingselementen, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit beloont. Het straft daarbij te veel vetten, suikers en zout af.

Meer groenteconsumptie
Timo Hoogeboom, (directeur HAK) is overtuigd dat de invoering van Nutri-Score zal leiden tot meer groenteconsumptie: “Het logo helpt consumenten helpen meer groenten te eten. De meeste mensen eten namelijk niet elke dag (verse) groenten. Vaak is dat omdat je bijvoorbeeld een keer geen tijd of zin hebt om verse groenten te bereiden. In dat geval kan Nutri-Score je echt helpen een gezonde keuze te maken als je op die dag kiest voor groenten in pot, peulvruchten uit een stazak of een ander gemaksproduct met groenten en/of peulvruchten. Je ziet als consument namelijk in één oogopslag dat die producten met een A of B score ook gezond zijn en dus een uitstekend alternatief kunnen zijn als onderdeel of zelfs vervanger van een maaltijd. Immers producten met een hoog percentage groenten en peulvruchten in combinatie met geen tot een heel lage hoeveelheid zout en/of suiker worden door Nutri-Score beloond met een hoge score.' 

Als land staan we volgens Hoogeboom onderaan de lijstjes van dagelijkse groenteconsumptie in Europa. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan.

Systeem
Het Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

De effectiviteit van Nutri-Score is inmiddels door diverse onderzoeken aangetoond. 

(Foto HAK)

Lees meer over:

hak groenten peulvruchten
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.