donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Vergunning dwingt gaswinner Vermillion tot huizeninspectie

3 september 2019 (door AalburgNet)

ALTENA - AALBURG: Nederland heeft, na Slochteren (nog steeds) gas nodig. Het Ministerie verleent Vermilion Energy Netherlands BV toestemming om oude boorputten open te maken en nieuwe putten op kleine gasvelden aan te boren. Ook onder Altena zijn uitlopers van gasputten onder Waalwijk en Loon op Zand. In de gemeente Altena gaat het om de dorpen Drongelen, Meeuwen, Babyloniënbroek, Eethen en Wijk & Aalburg. Ondanks protesten van de gemeenten en de weerstand vanuit de politiek, start Vermillion toch met de bouwkundige inspectie van de huizen. Uitstel lijkt voor de hand te liggen, maar de gaswinner zet het voornemen toch door. Vermillion legt uit hoe de vork in de steel zit.

Volgens artikel 3 van de instemmingsbesluiten met de winningsplannen Waalwijk Noord, Loon op Zand en Loon op Zand Zuid is Vermilion verplicht een bouwkundige opname uit te voeren. Het bedrijf laat in een schrijven aan de gemeenten weten dat men niet zelf kan kiezen op welk moment de bouwkundige opname wordt uitgevoerd. Vermillion: 'Ook dat is in artikel 3 van de instemmingsbesluiten bepaald. In de instemmingsbesluiten staat dat 12 maanden na inwerkingtreding van de besluiten uitvoering wordt gegeven aan het plan van aanpak voor een opname naar de bouwkundige staat van bouwwerken voor de bovengenoemde gasvelden. Vermilion moet zich aan deze termijnen houden en kan niet zelf bepalen dat zij de bouwkundige opname later uitvoert.' 

Uitvoering
De uitvoering van de bouwkundige opname duurt ongeveer 8 weken. Om tijdig te kunnen starten met de bouwkundige opname, te voldoen aan artikel 3 van de instemmingsbesluiten en voldoende tijd in te ruimen voor het communicatietraject, ziet Vermilion geen andere mogelijkheid dan de communicatie over de bouwkundige opname uit te voeren conform de opgestelde planning.

Vermilion start 9 september aanstaande met een representatieve bouwkundige opname die de huidige staat in kaart brengt van woningen en bedrijfspanden in de omgeving van de gasvelden. De eerste brieven hiertoe werden in de week van 23 augustus bij inwoners en eigenaren bezorgd.

Consequenties
Kort gezegd: Vermilion kan op dit moment niet anders dan doorgaan met zowel de communicatieve activiteiten als de uitvoer van de bouwkundige opname rondom de gasvelden Waalwijk-Noord, Loon op Zand en Loon op Zand-Zuid. Dat heeft consquenties voor de gemeente Alteba, met name voor het gebied van de voormalige gemeente Aalburg.

Zie ook:

Lees meer over:

gaswinning Vermillion
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.