zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

HAK uit Giessen teelt Hollandse kikkererwt in Zeeuws-Vlaanderen

21 augustus 2019 (door WoudrichemNet)

GIEESEN – Waar bedrijven uit de regio, lees gemeente Altena, innovatief in kunnen zijn. Na een succesvolle eerste proef in 2018 teelt groente- en peulvruchtenfabrikant HAK ook dit jaar kikkererwten in Zeeuws-Vlaanderen. De fabrikant uit Giessen streeft ernaar om een zo groot mogelijk deel van haar groenten en peulvruchten lokaal te betrekken. Daarom zet men de vervolgproef door om zo na te gaan of grootschalige teelt van kikkererwten in ons land mogelijk is. Dat lukte eerder ook met kidney bonen.

In de zomer van 2018 startte de ‘Hollandse kikkererwt’-proef. Die verliep als gevolg van de uitzonderlijk warme en droge zomer uiterst succesvol: er was sprake van een opbrengst van zo’n 3500 kilo per hectare, ruim 15% boven de gemiddelde gewasopbrengst. HAK-teler Pieter Risseeuw uit Schoondijke en peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes, die de proef begeleidde, besloten daarom de proef dit jaar te continueren.

Geschikt
Risseeuw: “We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen. Ook hebben we tijdens de eerste proef een aantal dingen ontdekt die we dit jaar willen toepassen.”

“Zeeuws-Vlaanderen is uiterst geschikt voor de teelt”, vult directeur Ben Thomaes van Termont en Thomaes aan. “We hebben hier heel vruchtbare ‘jonge’ grond, die nog maar paar honderd jaar bestaat. Daarnaast is de zee nooit ver weg, waardoor de temperaturen gematigd zijn met tegelijkertijd veel zonneschijn.”

Eiwitten
Kikkererwten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en passen dus uitermate goed in een vegetarische of vegan lifestyle. Ook in keukens uit het Midden-Oosten speelt de kikkererwt als vanouds een belangrijke rol.

Lees meer over:

hak groenten peulvruchten
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.