woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

ChristenUnie op de bres voor historisch Wijkerzand

6 augustus 2019 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Rijkswaterstaat wil, in het kader van Ruimte voor de River, het Wijkerzand gaan benutten. Het wateropvanggebied in de regio moet door de toenemende kans op hoogwater groter worden. Daardoor zal de natuur op die plek gaan veranderen. ChristenUnie Altena klimt, bij monde van Wijnand van der Hoeven, op de bres voor de historische uiterwaard.

Van der Hoeven stelt schriftelijke vragen aan het College van B&W van de gemeente Altena: 'Komende tijd zal er op diverse terreinen overleg zijn met Rijkswaterstaat. Als gemeenten Altena moeten we in die gesprekken zoveel mogelijk de integrale belangen behartigen. Is het college bereid de Schaarmeesters van Wijkerzand te benaderen en waar nodig te helpen om deze unieke plek en constructie te beschermen en waar mogelijk te verbeteren?' 

Wijkerzand
Het Wijkerzand, een bijna 70 ha. groot weiland aan de rand van Wijk en Aalburg, is eigendom van de Stichting Gelden Beheer het Wijkerzand. Het land werd ooit door Jacoba van Beieren geschonken aan de inwoners van de toenmalige - arme - gemeente Wijk. Het stuk uiterwaard is dan ook sinds die tijd (1458) eigendom van de zogeheten inboorlingen: inwoners geboren, getogen en zelfstandig wonend in Wijk. De zeggenschap over het perceel ligt van oudsher bij deze groep en vier zogenoemde Schaermeesters.

(Foto Redactie Aalburg.Net - foto ter illustratie.)

Lees meer over:

Wijkerzand Christenunie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.