vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Uitvoering maatregelen tegen wateroverlast gaan gestaag door

18 juli 2019 (door WerkendamNet)

ALTENA - In 2014 en 2015 hadden de tioenmalige gemeente Aalburg, Werkendam en Woudrichem te kampen met enorme hoosbuien die veel wateroverlast veroorzaakten. Er werd door de drie gemeenten toen een uitgebreid maatregelenpakket opgesteld, samen met het Waterschap, waarvan de uitvoering nu een aantal jaren loopt. 67% van die maatregelen is uitgevoerd.

Zo werd in 2019 is onder andere de sifon onder de Alm in Almkerk vervangen en zijn de duiker en de stuw aan de Borcharenweg in Werkendam vergroot. Een aantal maatregelen is nu in voorbereiding.

138 maatregelen
De gemeente laat weten: ' We vergroten de afvoercapaciteit van het riool, zodat het riool een bui van 30 mm in één uur kan verwerken. Daarnaast koppelen we verharding af van het riool, realiseren we extra waterberging in open water en in groenzones en vergroten we duikers en stuwen samen met het waterschap. We voeren 138 maatregelen uit ter beperking van wateroverlast. De maatregelen voeren we vooral uit in de voormalige gemeenten Werkendam en Woudrichem. Gemeente Aalburg had minder wateroverlast. In 2014 viel daar veel minder regen. Daarnaast is het oostelijk deel van ons gebied hoger gelegen, waardoor dit afstroomt naar het westen.' Het waterschap voert naast deze 138 maatregelen zelfstandig nog extra maatregelen uit in het buitengebied.

2020 en verder
De maatregelen die nu worden voorbereid, zijn naar verwachting uiterlijk in 2020 gereed. De nog niet opgestarte en nader te onderzoeken maatregelen, samen 14%, van het toale pakket, lopen door tot 2020 en verder. Het college informeert: ' Soms planden we te optimistisch, maar het aankopen van grond, afstemming met andere werkzaamheden in de openbare ruimte, wijziging van inzicht tijdens de voorbereiding en benodigde werkzaamheden vooraf door kabelsen leidingenbedrijven zorgen ook voor vertraging. Andere projecten schoven daardoor door. Oorspronkelijk was de planning dat bijna alle maatregelen eind 2019 gereed zouden zijn.' 

(Archieffoto ter illustratie)

Lees meer over:

wateroverlast
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.