vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Herinneringsconcert Bert Ruysink ode aan ‘een bijzondere man’

30 juni 2019 (door AalburgNet)

MEEUWEN - Op zaterdag 29 juni organiseerde Brassband Kunst & Vriendschap (K&V) uit Meeuwen een herinneringsconcert in de Gorcumse Johanneskerk voor hun overleden (ere-) dirigent Ben Ruysink. Samen met Brassband Oefening & Uitspanning (O&U) uit Wijk en Aalburg en Koor Pastorale uit Gorinchem haalden zij muzikale herinneringen aan hem op.

Ben’s vrouw, Gerrie Ruysink, de kinderen, kleinkinderen, familie en andere genodigden woonden het concert bij en genoten van de muzikale erfenis die hij achterliet. Herkenbare muziekstukken en liederen, ieder met een eigen verhaal en herinnering.

O&U speelde onder andere ‘Share my yoke’ met als soliste op cornet Nadieh Schouten, één van Ben’s laatste leerlingen en het prachtige ‘Variations on Laudate Dominum’ van Edward Gregson.
Koor Pastorale zong veel liederen van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, waar Ruysink zo van hield. 
Pianiste Olga Malkina speelde op piano een prachtig stuk van Chopin. Daarna begeleidde ze dochter Christel met het prachtige lied ‘Ken je mij’ van Huub Oosterhuis.

K&V koos in hun programma onder andere voor ‘The Kingdom Triumphant’van Eric Ball, een geliefd componist van de overleden dirigent. Dit theatrale stuk geeft alle dimensies van het geloof weer en eindigt met de statige hymne tune Helmsley, ‘zie als Koning zal Hij komen’.

Afsluiting

De avond werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van de twee brassbands en het koor. Zij brachten de bekende Leger des Heils-mars ‘Celebration’ van Leslie Condon en het prachtige lied ‘The Lord bless you and keep you’.
De allerlaatste muzikale herinnering werd ‘The Light of the world’. Componist Dean Goffin werd getroffen door het schilderij ‘The Light of the world’ van schilder William Holman Hunt en maakte er dit muziekstuk voor brassband over. Op het schilderij staat een Jezusfiguur die klopt op een houten oude deur zonder kruk. Het kloppen op de deur is door het hele werk te horen. Het is daarmee een heel aangrijpend en intens muziekstuk voor zowel muzikant als luisteraar, met als rode draad de hymne Aurelia. Zoals Dean Goffin werd getroffen door het schilderij, zo greep dit stuk Ben Ruysink ook aan. Daarmee werd het een afsluiting van een memorabele avond met in herinnering een bijzondere man.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.