dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Gemeenteraad kiest met ruime meerderheid voor RTV Altena

25 juni 2019 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Op de agenda van de gemeenteraad stond dinsdagavond (25 juni) het advies aan het Commissariaat van de Media (CvdM) over een lokale omroep voor Altena. De raad koos met 20 tegen 10 voor RTV Altena. Oké Media, die ook in de  Bommelerwaard uitzendt, trok hiermee het kortste strootje. Als het CvdM het advies inderdaad overneemt, stopt ook de zendmachtiging van de Aalburgse OmroepStichting voor de gemeente Zaltbommel.

Er werd dinsdagavond gekozen op basis van hoofdelijke stemming. Meerdere partijen waren intern verdeeld en vroegen hier ook om. Algemene deler daarentegen was de ongevraagde positie waar de gemeenteraad zich in gemanoeuvreerd voelde. De politiek vond dit ongemakkelijk en weet dit aan de omroepen zelf. Gerard Paans (CDA Altena): ‘Beide omroepen zijn goed, kijk de raad niet aan op hun keuze.’ Kees de Waal (Progressief Altena) legde voor velen de vinger op een zere plek:‘De omroepen hebben zich teveel verdiept in hun eigen identiteit in plaats van in de identiteit van Altena’.

John Bakker, raadslid voor LokaalAltena verliet, na een verklaring, de zaal. Om alle schijn van partijdigheid en belangenverstrengeling te vermijden, stemde hij niet mee. Bakker heeft familiaire banden met het bestuur van RTV Altena en het Pbo van genoemde omroep.

Fractievoorzitter van AltenaLokaal, Philip de Haan, las voorafgaand aan de stemronde een verklaring voor. Hij noemde de uitslag een ‘pyrrusoverwinning’, een valse overwinning met de uitwerking van een nederlaag. Anders gezegd: iets kan een overwinning lijken, terwijl het eigenlijk een verlies is.

De Gordiaanse knoop die de gemeenteraad na heel veel praten doorhakte, gaf duidelijkheid: RTV Altena krijgt de credits en stak na afloop de vreugde niet onder stoelen of banken. De strijd is alleen nog niet beslist, het Commissariaat van de Media heeft uiteindelijk het laatste woord. 

Beroep

Oud-wethouder van de (voormalige) gemeente Aalburg, Sylvana de Backer-Leuwol, reageerde op social media: ‘Een negatief advies (voor Oke FM - red.) naar het Commissariaat van de Media wil niet zeggen dat het al over is, het laatste woord is hierover nog niet gesproken! De raad van Zaltbommel zal er niet blij mee zijn!’ De Aalburgse Omroep Stichting geeft, hoewel teleurgesteld, nog niet op en gaat beroep aantekenen. Met alle inspraakprocedures en hoorzittingen die nog volgen, kan het wel december worden eerdat er definitief helderheid is.

Motie

Ook werd dinsdagavond een motie aangenomen, geïnitieerd door AltenaLokaal: de winnende omroep dient ‘zoveel mogelijk’ vrijwilligers van de verliezende partij een plek te geven binnen hun organisatie. Als het bestuur onwillig is, of een blokkade opwerpt, wordt dat gerapporteerd aan het college en het CvdM. Het college van B&W ziet toe op het proces en zal de eerste gesprekken met de vrijwilligers binnenkort starten.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.