woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Verkeersoverlast Borcharenweg weegt op tegen risico's wateroverlast

6 mei 2019 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het vervangen van de duiker bij de Borcharenweg in Werkendam is een belangrijk onderdeel van het maatregelenpakket tegen wateroverlast door hevige regenbuien. Daarom willen Waterschap Rivierenland en de gemeente Altena en dit voor het nieuwe regenseizoen klaar hebben. Hoewel de werkzaamheden voor Werkendam verkeersoverlast opleveren, weegt dit volgens het waterschap en de gemeente en op tegen de risico’s van wateroverlast.

De duiker bij de Borcharenweg is het laatste kunstwerk van een maatregelenpakket dat wateroverlast in de vijf kernen van de voormalige gemeente Werkendam moet tegengaan. Sinds 2016 hebben gemeente en waterschap onder andere duikers, extra waterberging en grotere rioleringen aangelegd. Ook zijn watergangen verbreed. Een grote meerjarige operatie waarbij rekening moest worden gehouden met de stroom van water in het gebied. “Daarom wordt de duiker bij de Borcharenweg als laatste aangelegd”, aldus Arie Bassa, heemraad van Waterschap Rivierenland. “Waren we met de Borcharenweg begonnen, dan had dat elders in het gebied juist extra wateroverlast kunnen geven.”

De duiker zorgt ervoor dat bij hevige regenval water sneller weg kan uit de kern Werkendam. Om dit water gecontroleerd te kunnen afvoeren, wordt later een waterbergingsgebied tussen de Schans en de Dijkgraaf den Dekkerweg aangelegd.

Complex
Het aanleggen van de duiker is complex: deze is groot en rust op slappe bodem. Grond moet worden weggegraven en er moet een stevige fundering worden aangebracht. Ook moeten kabels en leidingen worden omgelegd.

Arie Bassa: “Het is natuurlijk vervelend dat een belangrijke toegangsweg voor Werkendam moet worden afgesloten en het verkeer moet worden omgeleid. Dit was echter niet anders te plannen, zeker niet als we voor het nieuwe regenseizoen klaar willen zijn. Wij vragen daarom begrip voor de overlast. De werkzaamheden zijn gepland in overleg met direct omwonenden. En we doen ons uiterste best om zo snel mogelijk klaar te zijn.”

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.