vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Werkendamse wereldprimeur voor binnenvaart

25 april 2019 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Van Wijk Machinefabriek en Scheepsreparatiebedrijf tekende voor een wereldprimeur met de levering van de eerste LNG-bunkerkraan die werd geplaatst op mts LNG London. Wereldwijd is dit de eerste kraan met dit principe. 

Door de 25 meter lange giek (foto) wordt vloeibare LNG verpompt met een temperatuur van -165 graden Celsius. De kraan beschikt over speciale veiligheidssystemen die bij calamiteiten zorgen dat de slangen worden afgekoppeld en de leidingen worden afgesloten. Bert Smit (bedrijfsleider): ‘De slangen gaan gecontroleerd naar beneden zodat er geen vonken ontstaan met alle gevolgen vandien.'

Onderzoek
Er is naar het systeem veel onderzoek gedaan. Smit: 'Deze giek is nog nooit gemaakt. Als je met -165 graden verpompt, dan tref je hele nieuwe problemen die je binnen de scheepvaart nog nooit bent tegengekomen. Er werden dan ook veel scenario’s  bekeken over wat er eventueel mis zou kunnen gaan en welke voorzorgsmaatregelen dan nodig zijn. Samen met de klant, zijn opdrachtgever en een aantal specialisten is het gelukt om een innovatief product voor de binnenvaart te ontwikkelen.'

Inmiddels noteerde firma Van Wijk ook al een tweede opdracht voor de LNG-bunkerkaan. ‘Deze gaat naar het buitenland’, besluit Smit. 

Meer
Maar er is meer. Naast de bunkerkraan leverde Van Wijk op de LNG London ook een autokraan, een slangenkraan, ankerlieren, de hefkolom én het stuurhuis. Kortom: Werkendam heeft het nodige aan boord.

(Foto Van Wijk Machinefabriek - Tekst WerkendamNet) 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.