zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Petitie vraagt aandacht voor Hankse problematiek rond A27

24 april 2019 (door WerkendamNet)

HANK - Het verleggen van de A27-afrit bij Hank leidt tot een grotere verkeersdrukte rond het dorp waardoor de veiligheid in het gedrang komt en de leefbaarheid vermindert. Dat is de zorg die een aantal inwoners, verenigt in het ‘Belang van de Hang’, heeft uitgesproken. Een gestartte petitie moet de problematiek scherp zetten, maar vraagt ook de aandacht van de lokale politiek. 

Rijkswaterstaat past het traject A27 Houten-Hooipolder binnen afzienbare tijd aan aan de de eisen van doorstroing en verkeersveiligheid. Naast verbreding van het traject wordt ook een aantal nieuwe bruggen, waaronder die bij Keizersveer, gerealiseerd. Het Belang van de Hang laat weten: 'De plannen dvan Rijkswaterstaat zijn gebaseerd op hetgeen zij wenselijk en vooral betaalbaar achten voor een goede doorstroming en ontsluiting van de gebieden die grenzen aan het genoemde traject van de A27. De realisatie van het nieuwe traject heeft ook gevolgen voor de (woon)kernen. De ontsluiting van de kernen, de veiligheid en de leefbaarheid daar zijn echter de verantwoordelijkheid van de lokale gemeenten en niet van Rijkswaterstaat.'

Veiligheid
De afrit vanuit de richting Breda wordt verlegd naar het viaduct tussen Hank en Dussen. De oprit daar blijft bestaan. Alle verkeer van de afrit en naar de oprit Hank zal via de Kerkstraat/Jachtsloot of Beatrixstraat afgewikkeld worden. Ook het verkeer vanaf de Kurenpolder zoals toeleveranciers, dagjesmensen en campingbewoners, zoekt de kortste weg van en naar de A27.
De groep vindt dit alles verontrustend: 'Daarbij dient het landbouwverkeer uit de Biesbosch alsmede zwaar transport te worden opgeteld (het lage viaduct richting Peerenboom is geen optie), verkeer van en naar de jachthaven en de veiligheid in Hank wordt geweld aangedaan. Vooral (schoolgaande) kinderen en gevorderde senioren die de Jachtsloot, Kerkstraat of de Beatrixstraat moeten oversteken lopen dan groot gevaar. We moeten de veiligheid en leefbaarheid voor de toekomst zekerstellen door een aanpassing van het Onderliggende Wegen Net (OWN) te vragen aan onze lokale politici. Zo moet de ontsluiting van de Biesbosch en de Kurenpolder alleen via het uitdiepen van het viaduct richting Peerenboom verlopen.' (Artikel loopt door onder de foto.)

Leefbaarheid
Maar er zijn meer ontwikkelingen die de aandacht vragen volgens de groep. In vroeger tijden ging het verkeer over de tweebaansweg Keizer Napoleonweg naar Breda en Gorinchem. Vervolgens kwam de nieuwe vierbaans weg, de A27. In de nabije toekomst worden dat zes banen. 'In combinatie met de eerder opgehoogde snelheid naar 130 km/uur moeten we constateren dat het milieu en dus ook de inwoners van Hank meer belast zullen worden met fijnstof. Daarnaast zitten we aan de ander zijde van de Bergsche Maas met de Amer-centrale met zijn uitstoot.' Het Belang van de Hang vindt dan ook dat het tijd is om de lokale politici te vragen een nieuwe meting te laten doen naar de luchtvervuiling en de aanwezigheid van fijnstof.

Handtekeningen
De actiegroep plaatst een oproep: 'Doet u mee ons rustieke dorp te behoeden voor onveiligheid en milieuvervuiling? Teken deze petitie en wij dragen zorg dat de handtekeningen bij de verantwoordelijke lokale politici komen. Alvast bedankt voor uw steun voor veiligheid en leefbaarheid in Hank!'

(Archieffoto's ter illustratie)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.