maandag 22 juli 2024

Alles over Altena

Collegium Altena laat kunst spreken

15 april 2019 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - “Stel je voor dat je een Franse kathedraal in loopt. Kijkend naar een kruiswegstatie,  schilderijen die mensen, die niet konden lezen, het bijbelverhaal uitleggen. Eén man hoorde daarbij in zijn hoofd muziek”. Met deze woorden begon zaterdagavond (13-4) het passieconcert in Sleeuwijk.

De muziek van Liszt is niet zo bekend, maar in de akkoorden en melodie komt het schrijnende en soms wrede van het lijdensverhaal sterk naar voren. Er viel enige ontspanning in de kerk te bespeuren toen de bekende melodielijn klonk: “O hoofd bedekt met wonden”. De muzikale staties werden ondersteund door visuele beelden van de schilderijen van Jan Toorop, waardoor het verhaal nog sterker naar voren werd gebracht. “Prachtig, maar er gebeurt zoveel, je zou het eigenlijk nog een keer moeten horen”, was de reactie van Ton Branderhorst uit Genderen.

Kathedraal
Het koor blinkt uit in klankzuiverheid, maar vooral de passende dynamiekwisselingen raakten de mensen. Van de welhaast wanhopige triestheid van verdrietige moeder Maria in het Stabat Mater van Jos. Rheinberger, het fluisterende ‘De geest geven’, de monumentale stilte na ‘Het is volbracht ‘ tot een uitbundig slotkoor ‘Gloria’ in Hemelse sferen. “Jullie zouden dit eigenlijk in een grote kathedraal moeten zingen”, was de conclusie van een tevreden bezoeker van het uitverkochte concert.

Topmusici
Opnieuw slaagde het koor erin topmusici te vinden die een dimensie toevoegden aan het concert. Olga Malkina op orgel en vleugel liet je geloven dat je meeliep op de Via Dolorosa. Ze liet je de hamerslagen horen op de kruisheuvel.
De vocale solisten bas/bariton Jaap Sletterink, een grote kerel die zijn hele torso als klankkast gebruikte, met daartegenover de sprankelende stem van mezzo sopraan Ine Blom vanuit het koor namen enkele solo’s voor hun rekening in het stuk van Liszt.
Jaap Sletterink zette met de Bach aria ‘Mache dich mein Herze rein’ een zeer indrukwekkend middendeel van het concert neer. Veel aanwezigen genoten met gesloten ogen…

Het kamerkoor, dat eerder straalde met grote werken van Bach en Händel, stond deze keer onder leiding van debuterend dirigent Anje de Kuiper. Het koor kon haar na afloop dankbaar feliciteren met een professioneel geleide uitvoering.

Lees meer over:

Collegium altena kamerkoor
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.