vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Ontwerp nieuw gemeentewapen Altena gepresenteerd

28 maart 2019 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Erfgoed Altena liet (27-3) liet weten dat de gemeente Altena het nieuwe gemeentewapen heeft gepresenteerd ‘met de zalmen van Werkendam en Woudrichem en het rad van Aalburg.’ Daarbij toont Erfgoed Altena bovenstaand ontwerp. Het zou om een proeftekening gaan. De zalmen in het wapen van Woudrichem zijn gemeenljk bekend. Het wapen van Werkendam, dat op 7 april 1819 werd bevestigd, had in die dagen een zilveren zalm.

Het college van de gemeente Altena wil graag een officieel gemeentewapen voor Altena laten verlenen door de Kroon. Daartoe maakte de Hoge Raad van Adel eerder twee ontwerpen. Een commissie van deskundige streekgenoten onder voorzitterschap van de streekarchivaris heeft haar voorkeur uitgesproken voor een van de twee ontwerpen.

Het college besloot de keuze van de commissie van deskundige streekgenoten van het door de Hoge Raad van Adel ontworpen wapen voor de gemeente Altena te onderschrijven. Aan koning Willem Alexander wordt nu gevraagd het gekozen wapen te verlenen. Die procedure loopt nog.

Ook is een tweede ontwerp in verband met het gemeentewapen in roulatie, getuige de afbeelding hier rechts. Of dit ook ‘een proeftekening’ betreft, is niet bekend.

Niet akkoord

Eerder (juni 2018) gingen de toenmalige colleges van Aalburg, Werkendam en Woudrichem niet direct akkoord met de twee concepten van de Hoge Raad van Adel voor een wapen voor de nieuwe gemeente Altena. De colleges en de commissie van deskundige streekgenoten gingen vervolgens weer met elkaar in gesprek.

Adviescollege
De Hoge Raad van Adel is ingesteld in 1814 als het vaste adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en heraldiek.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.