maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

Heuvels van Blauw. De lat ligt hoog bij Theatergroep YrroS!

14 maart 2019 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK - Heuvels van Blauw. Theatergroep (TG)  YrroS! repeteerde woensdagavond (13-3) op Fort Bakkerskil met grote inzet en daverend enthousiasme voor hun jaarproductie. Wie eerder stukken van deze groep gezien heeft, weet dat er veel te verwachten valt. Zes voorstellingen lang. De lat ligt dan ook hoog. Bij publiek én spelers. Als kind én als volwassene ...

De pers kreeg woensdagavond een inkijkje en zag acht theaterdieren, inclusief regisseur, die er klaar voor zijn. De groep staat te trappelen om hun nieuwe theaterstuk te kunnen spelen. Op 22 maart is de premiere van Heuvels van Blauw - de Nederlandse vertaling van Dennis Potters Blue Remembered Hills. De spelers laten weten: 'We hebben genoten van de bezielende regie van Martine Werners. Zij tekent ook voor de bijzondere vormgeving van deze productie op de fantastische speellocatie, Fort Bakkerskil.' 

Het stuk
Engeland, 1943. De Duitsers bombarderen Londen. De geallieerden nemen Sicilië in. Zeven kinderen spelen in het bos. Ze rennen, ze vallen, ze slaan, ze spugen, ze durven, ze vechten, ze lachen, ze huilen. TG YrroS! gaat terug naar hun kindertijd met deze Nederlandse vertaling van Blue Remembered Hills van Dennis Potter. Een rechtlijnig drama dat je meeneemt naar vroeger. Het vroeger waar kinderen genadeloos spelen. Een onschuldig verhaal dat uitverteld is voor je er erg in hebt. “We waren allemaal bij elkaar. Kilometers ver weg.”

Ontroerd
Regisseur Martine Werners na de repetitie: 'Na het zien van de doorloop, ik heb vanavond gekeken naar kinderen in hun spel en ik heb gelachen, ben ontroerd geweest, had een brok in de keel en was verwonderd.' Speler Bart Brouwers vult aan: 'Bij het zien van het spel van anderen tijdens de repetities heb ik soms een traantje moeten wegpinken.' Kees Westein blijft niet achter: 'Het is zo tof om met zo'n groep enthousiastelingen te spelen. Zowel in het stuk als vóór de repetities.' Eric Schopman bevestigt: 'Het is heerlijk om in en buiten de voorstelling met elkaar te dollen.' Lida Hagenaars: 'We vinden elke repetitie weer een feestje.' Rob Scheerman vindt het 'een bijzonder stuk op een bijzondere locatie.'

De feiten 
De première op 22 maart is zo goed als uitverkocht. De voorstelling van Heuvels van Blauw voltrekt zich binnen: 'We maken het warm.' Parkeren kan langs de dijk. Er zijn parkeerwachten aanwezig. Rond de voorstellingen is er een tijdelijk eenrichtingverkeer ingesteld waardoor bezoekers niet hoeven te keren. Voor en na de voorstelling kunnen er in de B&B consumpties worden gekocht. 

Speellocatie: Fort Bakkerskil, Kildijk 143, 4255 TH in Nieuwendijk.
Speeldata: 22, 23, 24, 29, 30 en 31 maart 2019 (vrijdag- en zaterdagavonden, zondagmiddagen).
Kaartverkoop: www.yrrostheater.com

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.