donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Grote behoefte aan goede huisvesting arbeidsmigranten in Altena

20 december 2018 (door WoudrichemNet)

ALMKERK / ALTENA - De toenemende inzet van arbeidsmigranten de komende jaren betekent een stijgende behoefte aan woonruimte binnen de nieuwe gemeente. Dit is één van de conclusies van het rapport dat dinsdagmiddag (18-12) door Samenwerkend Altena werd overhandigd aan de drie wethouders van de gemeente Aalburg, Werkendam en Woudrichem. 

Arbeidsmigranten spelen een belangrijke rol in de regio en dragen significant bij aan het behoud en de versteviging van de economische positie van de regio. Daar waar vacatures niet met werknemers uit de regio vervuld kunnen worden, vangen de arbeidsmigranten pieken op in bijvoorbeeld de agrofoodsector en zetten zij hun technische vaardigheden structureel in voor de maak- en onderhoudsindustrie. De toenemende inzet van arbeidsmigranten impliceert een stijgende behoefte aan woonruimte. Het is evident dat arbeidsmigranten een goed onderdak verdienen, maar er is verschil van inzicht over de locatie en het maximaal aantal mensen per object. Om een en ander nu en in de toekomst in goede banen te leiden wordt op gemeentelijk en provinciaal niveau beleid ontwikkeld. Ook worden huisvestingsoplossingen gezocht en getoetst; twee bedrijven starten een pilot. Om de behoefte aan huisvesting te peilen zette Samenwerkend Altena een enquete op. 

Het aantal bedrijven dat reageerde op de enquête is in aantal beperkt, maar in betekenis groot: zij werken met 484 arbeidsmigranten en voorspellen een stijging met 72% in de komende drie jaar. Duidelijk is geworden dat het inhuren van arbeidsmigranten inmiddels een structureel karakter heeft. 50% van de arbeidsmigranten wordt ingezet voor vast werk en 50% voor project- of seizoensgebonden werk. De behoefte aan (extra) huisvesting van arbeidsmigranten is evident.

Reactie gemeente
Namens de drie wethouders Izak Koedoot (Woudrichem), Machiel de Gelder (Werkendam), reageert Wijnand van der Hoeven (Aalburg): 'Het rapport geeft ons twee belangrijke signalen: Allereerst dat het voor de economie van belang is dat er voldoende arbeidskrachten zijn en dat huisvesting op goede wijze geregeld wordt. Ten tweede zien we dit als een signaal vanuit een coalitie of the willing. Mensen die voorop willen lopen.'

Hij vervolgt: 'Van belang dat we ook de vraag in land en tuinbouw (fruit en seizoenswerk)  meer in zicht krijgen. Ook is er nog geen beeld vanuit actieve uitzendorganisaties en er is nog geen beeld vanuit de kleine bedrijven. Vanuit gemeente zullen verdere stappen worden gezet in registratie en waar nodig handhaving.'
Omdat het stuk in de nadagen van huidige gemeenten valt, wordt het rapport en de reactie gedeeld met de aankomende raadsleden, de formateur en formerende partijen en de leden van het panel arbeidsmigranten. Van der Hoeven: 'Vanuit gemeente en het panel is er in ieder geval de behoefte dat er een afvaardiging vanuit ondernemers aansluit bij hun panel om volgende stappen samen te zetten en de ontwikkelingen te volgen. Het rapport bevat de nodige aandachtspunten om samen een vervolg te geven.'

Samenwerkend Altena
Ondernemend Altena, Bedrijvenkring Altena, Altena Kennispoort en Werkendam Maritime Industries zijn vier verschillende ondernemers-/kennisplatforms met gemeenschappelijke aandachtspunten. Zij bundelen hun krachten en kennis binnen het initiatief ‘Samenwerkend Altena’. 

(Bij de foto: vlnr. De wethouders Machiel de Gelder en Isac Koedoot, Fientje Bax (Altena Kennispoort), Cor Spek (Ondernemend Altena), Jan van Helden (BKA), Karin Struijk (WMI) en wethouder Wijnand van der Hoeven.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.