Sunday 19 September 2021

Alles over Altena

Zomer- en wintertijd: heeft het effect op onze energierekening?

25 november 2018 (door WoudrichemNet)

ALTENA - In de nacht van 27 op 28 oktober 2018 werd de klok een uur teruggezet. In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2019 gaat de klok weer een uur vooruit. Veel mensen vragen zich af wat het nut is van dat tijdsverschil. Het brengt verwarring met zich mee en de zomertijd zorgt ervoor dat menig mens een aantal dagen van slag is. Waarom werd de zomertijd eigenlijk ingevoerd en wat is het effect ervan op onze energierekening?

In de jaren 70 wordt vanwege de oliecrisis de zomer- en wintertijd opnieuw ingevoerd. Dit om energie te besparen door in de zomermaanden langer van het daglicht gebruik te maken. Iedereen staat een uur eerder op, zodat van de eerste zonnestralen genoten kan worden. ‘s Avonds gaan we een uur eerder onder de wol, zodat de lichten korter branden. Toentertijd leek de zomer- en wintertijd daadwerkelijk een significant verschil te maken voor het energieverbruik in Woudrichem en de rest van Nederland. Is dit echter nog steeds het geval?

Heeft de zomertijd daadwerkelijk nut?
Mensen hebben tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huis dan 40 jaar geleden. Wie bezit er nu geen wasmachine, laptop of televisie? En dan hebben we het nog niet eens over bijkomende luxe zaken zoals de vaatwasser, de droger en de elektrische maaimachine. Het gebruik van deze apparaten is niet afhankelijk van de zomer- of wintertijd. Natuurlijk gebruiken we met zijn allen in de wintertijd wel meer energie, maar het is waarschijnlijker dat dit toe te schrijven is aan de elektrische verwarmingen dan aan de branduren van onze lampen.
Bovendien gebruiken veel huishoudens tegenwoordig spaarlampen of zelfs ledlampen. Een spaarlamp verbruikt maar een vijfde van de energie die een gloeilamp verbruikt. En een ledlamp verbruikt zelfs nog minder. Onze verlichtingskosten liggen dus aanzienlijk lager dan die van de huishoudens in de jaren ‘70. Het is daarom te betwijfelen of dat uurtje extra zonlicht echt veel verschil maakt.
Natuurlijk valt in de zomermaanden dankzij de zomertijd wel genieten van een prachtige zonsopgang aan de Merwede zonder dat je op een onmenselijke tijd je bed uit moet. Behalve dat brengt het verzetten van de klok in de zomertijd nogal wat problemen met zich mee. Het nut van de zomer- en wintertijd wordt de laatste jaren in twijfel getrokken en het is dan ook maar de vraag of dit systeem blijft.

Hoe verlaag ik mijn energierekening?
Indien je graag op energie wilt besparen is het verstandig je energieverbruik onder de loep te nemen.  Heel praktisch. in plaats van tv kijken, kun je bijvoorbeeld in het weekend met de fiets naar de Biesbosch. Of bezoek de Vesting van Woudrichem met de Historische haven.
Ook kun je in de wintermaanden een dikke trui aantrekken zodat de verwarming geen graadje hoger hoeft. Daarnaast kun je jouw energieverbruik vergelijken met die van andere leveranciers. Het kan zomaar zijn dat je ergens anders een stuk goedkoper uit bent. Ook dit scheelt op je energierekening en daar is de zomertijd niet voor nodig.

Lees meer over:

energie woudrichem biesbosch
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.