vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

CDA met 8 zetels grootste partij in Altena

22 november 2018 (door WerkendamNet)

ALTENA - Een tweehonderdtal mensen volgde in Fort Altena vanavond (21-11) de verkiezingsuitslag. Altena heeft gekozen. De stemmen zijn geteld. De voorlopige uitslag is bekend. Gemiddeld bezochten 52,15% van de kiesgerechtigden een stembus. Burgemeester Yves de Boer van Werkendam, hij leidde de mensen door de uitslagenavond, reageerde tevreden op het percentage. ‘Het is bekend dat bij herverdelingsverkiezingen de opkomst altijd lager uitvalt. Dit percentage is daarom heel mooi.’

CDA Altena (8 zetels) werd de grootste en liet AltenaLokaal (6) achter zich. SGP Altena (5) werd de derde partij, ChristenUnie (4) en Progressief Altena (4) staan op vier en vijf. VVD als zesde partij behaalde 3 zetels, nieuwkomer Burgerstem Altena tikte opvallend 1 zetel binnen. JezusLeeft (0) zal niet in de gemeenteraad van Altena plaatsnemen.

Opkomst

Totaal aantal zetels straks is 31. De restzetels zijn in deze voorlopige uitslagen verrekend. De hoogste opkomst van stemgerechtigden was in ‘t Rondeel in Woudrichem. Maar liefst 87,54% van de mensen ging daar stemmen. Bij het Jan Biesheuvel Dijkhuis (Rijksweg 109, Nieuwendijk) hanteerde 23,65 % van de kiesgerechtigden het rode potlood. Dit stembureau had daarmee de laagste opkomst. De mobiele stembus kreeg 202 stemmers over de treeplank.

Tellen

Morgen worden de stemmen geteld op kandidaatsniveau. Dat gebeurt in de Crosser in Werkendam en wordt gekeken welke personen de verworven zetels gaan bemensen, straks na 1 januari a.s. in de nieuwe raad voor de gemeente Altena.

 Vandaag, 21-11, werd in Nederland in totaal in 37 gemeenten gestemd. Deze (bestaande) gemeenten vormen op 1 januari a.s. 12 nieuwe gemeenten. Altena is daar één van.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.