zaterdag 24 februari 2024

Alles over Altena

Kamerkoor Collegium Altena imponeert met Messiah

17 november 2018 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De volle kerk luisterde met aandacht, het barokorkest Florilegium Musicum speelde weergaloos, de vier vocalisten imponeerden en Kamerkoor Collegium Altena zong de sterren van de hemel. Alles klopte. Gisteravond (16-11) ontvouwde zich in de Martinuskerk een muzikaal droomscenario. Het publiek bleek dankbaar onder de indruk. Het opmerkelijk lange applaus aan het eind, samen met het gejuich, was veelzeggend.

De Messiah werd opgevoerd ter gelegenheid van het afscheid van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Burgemeester Fons Naterop opende, namens de drie gemeenten, de avond. Hij gaf aan trots te zijn op het kamerkoor dat, 'op een enkeling na van overzee', volledig uit Altena komt. 'Er is hard gewerkt. Door velen. Mooi daarom dat dit vanavond hier kan, in deze schitterende Martinus kerk. Altena bruist en ook deze avond staat in het teken van verbinding.' 

Parel
De Messiah van George Friedrich Händel boeide van het begin tot het eind. In tegenstelling tot de de passies, waar het lijden van Christus centraal staat, gaat het in de Messiah om de betekenis daarvan voor de mensheid: Chrustus als Verlosser. Dit alles gezongen op basis van oudtestamentische teksten. Samen met vier vocalisten, Tamar Niamut (sopraan), Mirjam Schreur (alt), Steven van Gils (tenor) en Michaël Wlimering (bas), vulde Collegium Altena de 3 uur durende avond.  

De Messiah bestaat uit drie grote delen, die onderverdeeld zijn in muzikale tableaus'. Om daar één nummer uit te halen dat zich onderscheidt, is lastig. Het zou immers al de anderen tekort doen. Het kamerkoor uit Altena was sterk over de hele line. Eén extra mooie parel was wel het triomfnummer 'Hallelujah', aan het eind van het tweede deel. Het publiek genoot en beleefde de glorie mee.

Emotie
Altena Bruist. Zeker met een stuk als Messiah binnen de vestingmuren. Wie bij het concert aanwezig was, zal dat ongetwijfeld bevestigen. Bovendien verbindt muziek mensen al eeuwenlang, meer dan iedere andere kunstvorm. De Messiah liet vrijdagavond het publiek emoties doorvoelen. Wie om zich heen gekeken heeft, voelde ze en zag ze. Emoties die werden gedeeld met anderen doordat men samen ademloos luisterde in een zo goed als vol Woerkums Godshuis. Het bijzonder lange applaus na afloop was daarom voor orkest, vocalisten en kamerkoor een welverdiend en schitterend slotakkoord.

(Foto’s Woudrichem.Net - foto onder: camerabeeld door Altena TV)

Lees meer over:

Collegium altena kamerkoor
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.