Wednesday 22 September 2021

Alles over Altena

Er valt véél te beleven rond Woudrichem ...

14 november 2018 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM / REGIO - Het vestingstadje Woudrichem is een bezoek meer dan waard. Bezoekers kunnen er cultuur snuiven en de geschiedenis bekijken, zoals de historische haven. Maar er is ook veel in de omgeving te doen en te zien. Zulke bezienswaardigheden zijn niet alleen interessant voor toeristen; ook inwoners kunnen een uitstapje maken in en rondom de eigen stad. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat toeristen eigenlijk meer zien van de omgeving dan de inwoners zelf? De redactie van Woudrichem.net zet een aantal uitjes op een rijtje.

Visserij- en Cultuurhistorisch museum
Voor wie van cultuur en geschiedenis houdt, is het Visserij- en Cultuurhistorisch museum een aanrader. Hier komt de bezoeker alles te weten over de technieken die gebruikt werden bij de zalmvisserij. De geschiedenis komt tot leven dankzij de originele, oude vissersscheepjes, de smederij en de werkplaats. Ook de vele gebruiksvoorwerpen geven een goed beeld van hoe het er vroeger aan toe ging in de visserij. Voor degene die meer wil weten van de geschiedenis zijn er cursussen, zoals het maken van zeilen, vissersmanden en visnetten.

Korenmolen Nooit Gedagt
In Woudrichem staat de nog werkende Korenmolen Nooit Gedagt. En dat is niet zomaar een molen. Deze achtkantige, stenen stellingmolen is de enige in Nederland en maalt volledig op windkracht. Er zijn in de molen ook streekproducten als jam en honing, broodmixen en bakmixen te koop.

Molens bij Kinderdijk
In de regio rond Woudrichem zijn de molens van Kinderdijk te vinden. Deze internationale toeristische trekpleister bestaat uit negentien verschillende molens. De molens staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook is het gebied beschermd dorpsgezicht. Een van de molens is vanbinnen te bekijken. De eerste molens bij Kinderdijk werden aan het eind van de vijftiende eeuw gebouwd. De meeste molens die te zien zijn, staan er sinds 1738 en 1740.

De Biesbosch
De Biesbosch in Brabant is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Ook is het een van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. Daardoor zijn er veel kreken en wilgenvloedbossen. Wat de Biesbosch bijzonder maakt, is dat er eb en vloed is. Dat is zeldzaam in zoetwatergebied. In de Biesbosch is heerlijk te wandelen, ook onder begeleiding van een gids. Ook is het natuurgebied te bekijken vanaf het water. Tijdens een boottocht bestaat er ook een optie te lunchen of een high tea te doen. Zelfs een avondtocht met diner is mogelijk. Bij behoefte aan cultuur, is het Biesbosch Museum te bezoeken.

Met de auto
De Biesbosch is goed bereikbaar met de auto. Het natuurgebied ligt namelijk vlak bij grote snelwegen en ligt op een halfuur rijden van Woudrichem. Parkeren is ook geen probleem, er is genoeg ruimte. Bovendien is het gratis. Dat is mooi meegenomen, want zo zijn er alleen de kosten aan benzine, de altijd doorlopende autoverzekering en wegenbelasting en de entree voor bepaalde bezoekpunten. Van de Biesbosch is het nog een halfuur naar het eerder genoemde Kinderdijk. Ook Kinderdijk is prima met de auto te bereiken, al is de route langs de rij molens alleen te bewandelen of te fietsen.

Hapje eten
Na een dagje in of in de omgeving van Woudrichem zijn er eenmaal terug in Woudrichem verschillende restaurants om iets te eten, waaronder het drijvende restaurant De Pannekoekenbakker. Ook is er De Gevangenenpoort. Vroeger zaten hier gevangenen opgesloten, maar nu kunnen bezoekers er genieten van maaltijden bereid met streekproducten.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.