vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

1,5 ton voor versterking lokale journalistiek in Brabant

13 november 2018 (door AalburgNet)

REGIO - De provincie Noord-Brabant stelt 150.000 euro beschikbaar voor versterking van de Brabantse streekomroepen en lokale journalistiek. Het CDA in de Provinciale Staten diende dit voorstel in tijdens het debat over de provinciebegroting 2019 afgelopen vrijdag. Een meerderheid van de politieke partijen steunde het voorstel.

Aanleiding voor het CDA om het voorstel in te dienen is dat in veel kleine gemeenten de lokale journalistiek onder druk staat. Lokale media hebben echter een belangrijke rol als het gaat om het controleren van het lokaal bestuur. 'In dat kader kunnen zij in een gemeente een gezonde tegenmacht zijn. Door het verdwijnen van professionele, plaatselijke journalistiek ontbreekt deze tegenmacht meer en meer. Aldus het CDA.'
Daarnaast kunnen lokale media een belangrijke rol spelen bij onafhankelijke nieuwsgaring in brede zin, waaronder het signaleren van ondermijnende activiteiten. Het CDA vindt het belangrijk dat lokale media in staat zijn deze rol goed te vervullen.

Financiele impuls
Statenlid/fractievoorzitter Marianne van der Sloot (CDA): “Wij zijn blij dat de provincie het belang van onafhankelijke, lokale journalistiek in elke Brabantse gemeente onderschrijft en bereid is die te versterken. Deze financiële impuls, bedoeld voor bijvoorbeeld het doen van onderzoeksjournalistiek, helpt om de functie van media als waakhond van de lokale democratie verder vorm te geven. Heel belangrijk.”

Het geld van de provincie komt terecht in een Stimuleringsfonds Lokale Journalistiek. In het voorstel is vastgelegd dat bij toekenning van het geld onafhankelijkheid geborgd moet zijn, bijvoorbeeld door besluitvorming door een onafhankelijke commissie. Hoe het geld precies wordt ingezet, gaat de provincie de komende tijd uitwerken. Na een jaar evalueert de provincie het fonds en besluit dan of verdere versterking nodig en mogelijk is.

Zie ook:

Lees meer over:

journalistiek media
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.