maandag 29 november 2021

Alles over Altena

PA vindt termen als “Groningse toestanden” suggestief en onjuist

12 november 2018 (door AalburgNet)

AALBURG - Ook bij Progressief Altena (PA) is er veel weerstand tegen het besluit van de minister om Vermilion toe te staan langer gas te winnen uit het gebied Waalwijk-Noord. Het is kwalijk te noemen, vindt PA, dat een gasveld dat met normale methoden uitgeput is met behulp van chemicaliën nog wat verder uitgeperst wordt. Naast alle risico’s voor het milieu is het ook niet meer van deze tijd. Gaswinning moet worden afgebouwd en niet worden opgerekt. 

Aldus de partij die laat weten: 'Als we met mensen spreken over dit onderwerp blijken er toch ook nog wel wat misverstanden te bestaan, met name over de locatie en de winningsmethode.'

Daarom hier nog maar enkele feiten:

• Deze vergunning heeft niets te maken met de (voorlopig stilgelegde) gaswinning in Aalburg aan de Zwaansheuvelsedijk waar Progressief Altena in september jl nog vragen over heeft gesteld aan het College in verband met de risico’s op lekkages.

• De vergunning Waalwijk-Noord strekt zich voor een klein deel uit onder het grondgebied van Aalburg.

• De gaswinning gebeurt vanaf het grondgebied van Waalwijk; er zijn in Aalburg dus geen boorputten.

• Deze gaswinning gebeurt al vanaf 1991. Vermilion heeft de vergunning nu verlengd gekregen tot 2026 om met de “fracking” methode extra gas uit de bodem te halen.

• Fracking (bekend van schaliegas) is omstreden omdat daarbij chemicaliën in de bodem worden gepompt om het gesteente te breken waardoor het gas vrij komt.

Chemicaliën
'In 2013 was er bij de locatie in Aalburg ook sprake van het gebruik van deze zeer vervuilende en dure vorm van fossiele brandstofwinning. Onze partij heeft daarop met succes een motie ingediend om Aalburg uit te roepen tot “Schaliegasvrije gemeente”.'
Progressief Altena is daarmee al vele jaren faliekant tegenstander van het boren naar - en het winnen van - gas en olie in deze regio. De chemicaliën die daarbij de bodem in gaan, zijn de grootste zorg.

Progressief Altena is niet de enige politieke partij die zich zorgen maakt maar vinden het wel jammer dat andere partijen met termen als “Groningse toestanden” en “gasboringen in Altena” juist nu met 'suggestieve, feitelijk onjuiste' beelden komen. 'Samen met onze politieke bondgenoten in de Provinciale Staten Hagar Roijakkers (Groen Links), Stijn Smulders (PvdA) en Arend Meijer (D66) trekken we op in ons streven minister Wiebes van Economische zaken en klimaat te houden aan zijn belofte om schaliegas uit de Structuurvisie Ondergrond te halen. En vooruitlopend daarop dit voor het milieu schadelijke besluit terug te draaien.'

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.