maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Weerstand in Altena tegen zwerfafval groeit

5 augustus 2018 (door AalburgNet)

ALTENA - De weerstand in Altena tegen het moedwillig achterlaten van afval in bermen, op strandjes en andere plekken groeit. Schoonmaakacties zoals die op het Woerkumse strandje en op Dulve in Wijk en Aalburg worden opgemerkt en krijgen bijval. Op social media reageren mensen verrast, verbaasd, of verontwaardigd en vol onbegrip op de berichten en de vervuilers. Ook de politiek schaart zich inmiddels in de vrijwillige beweging voor een 'Schoon Altena'. Daarnaast lijken nieuwe initiatieven als  'prikstokwandelingen' (Nieuwendijk) te ontstaan.

Lokale helden
Jos Korthout begon eind juni met het kuisen van Woerkums strandje. Iedere zaterdagmorgen raapt hij daar nu achtergelaten afval, geholpen door een groeiend aantal vrijwilligers. Nederland Schoon en Samen Sterk in Brabant (SSiB) steunen de acties, de politie hield extra toezicht en de gemeente zeefde het strandzand. Het initiatief van Korthout krijgt brede aandacht en werkt als een olievlek: ‘Vandaag (5-8 red.) raakte ik de tel kwijt; zeven of acht mensen waren in Woudrichem actief met opruimen van rommel. We waren verrast en konden ook het tweede strandje schoonmaken. Dat gaf een goed gevoel. We kregen (tijdens het schoonmaken - red.) veel positieve reacties en spontaan koffie aangeboden.’ In september start op initiatief van Korthout een educatief project ‘Zorg voor je omgeving’.

Wijk en Aalburg. Langs de verkavelingsweg vanaf de Berenhoeksestraat tot de N267 (bekend als Dulve) raapt en vist Cor Spek sinds oktober 2015 wekelijks troep uit bermen en sloten. Media-aandacht, ludieke acties (onder andere met biologisch bakker Gerard Hardeman) en huis-huis-flyers met de BOA zetten ‘Dirty Dulve’ lokaal op de kaart. Het CDA zette de zaak op de agenda van de gemeenteraad en wethouder Pim Bouman pakte de handschoen op: de gemeente plaatste een blikvanger. De raapacties gingen verder. Dulve levert wekelijks nog steeds blikjes, plastic, snoepverpakkingen en meer. Spek: ‘Aandacht voor je eigen leefomgeving is belangrijk. Niet het mopperen dat een ander rommel weggooit en hoe schandalig dit wel niet is, maar daadwerkelijk zelf bukken en het spul oprapen. De aanhouder wint.’

Maar lokaal gebeurt er méér in Wijk. Gerard Hardeman laat weten: ‘Ik hou de boel schoon op de kruising Torenstraat en Grote Kerkstraat. Daar maken aso's ook veel rotzooi.’

Politiek
Progressief Altena publiceerde zondag (5-8) een column naar aanleiding van de twee lokale Altena Schoon-acties. ’Progressief Altena maakt zich sterk, ..., om de kracht van mensen te bundelen om zo met elkaar een positief geluid te brengen en zich in te zetten voor een ieder om ons heen. Positiviteit, doorzetten en bewust worden, deze stappen hebben effect!’ Maar er is meer beweging ...

Nieuwendijker en CDA-politicus Otto van Breugel ondernam een ‘prikstokwandeling’ en verzucht op Twitter: ‘In Rotterdam is momenteel een actie gaande "van Zooi naar Mooi", zou in de gemeente Werkendam ook kunnen passen. Prikstokwandeling leverde dit vanmorgen op! Bedroevend!’ (Foto boven - Otto van Breugel).

Meer acties
Als er lokaal méér sortgelijke schoonmaakacties worden uitgevoerd, alleen of samen met de buurt of groep, dan ontvangt de redactie graag reacties. Voeg eventueel een foto bij van de schoonmaakpartij en Altena.Net besteedt er aandacht aan. Acties zijn welkom via e-mail: altenanet AT aalburg.net

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.