woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Provincie heeft bezwaar, maar keurt verkoop gemeentehuis Aalburg toch goed

24 april 2018 (door AalburgNet)

AALBURG - Gedputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant keuren de verkoop, ondanks kritische vraagtekens van het gemeentehuis aan de naastgelegen kerkgemeenschap van Wijk uiteindelijk toch goed. Dat liet GS per brief weten. Het provinciebestuur wil de verkoop 'niet blokkeren.' Een blokkade zou namelijk kunnen beteken dat de Hervormde Gemeente Wijk de aankoop van het 'incourante pand' terugtrekt. Aanstaande dinsdag debatteert de gemeenteraad over de binnengekomen brief.

De Provincie meent dat de verkoop van het gemeentehuis Aalburg en de met de Hervormde Gemeente Wijk gemaakte terughuurafspraak voor een periode van 5 jaar, in strijd is met het financieel belang van de nieuw te vormen gemeente Altena. Dit oordeel richt zich met name op de zogenaamde 'terughuurafspraak' voor genoemde periode. Het provinciebestuur laat weten: 'De huur kan weliswaar tussentijds opgezegd worden, echter de jaarlijks te betalen huursom van 90.000 euro blijft verschuldigd tot het einde van de contractperiode. Met de aankoop van het RABO-bank pand in Almkerk voor de nieuwe gemeente Altena is het zeer aannemelijk dat er sprake zal zijn van het betalen van een substantiële afkoopsom door de nieuwe gemeente Altena. Het aangaan van een huurovereenkomst met een redelijke opzegtermijn, zonder afkoopsom, was naar ons oordeel hier meer op zijn plaats geweest.'

Incourant
De brief van GS aan de gemeenteraad gaat verder: 'Indien wij uw besluit niet goedkeuren, is opnieuw onderhandelen met de Hervormde Gemeente Wijk noodzakelijk. Dit kan leiden tot een mogelijk scenario, dat de Hervormde Gemeente Wijk afziet van aankoop van het gemeentehuis Aalburg. Gezien de incourantheid van het object kan dit leiden tot het niet kunnen verkopen van het gemeentehuis, met als mogelijk resultaat een gemeentehuis dat langdurig leeg staat. Dit achten wij voor de nieuwe gemeente Altena niet gewenst. Op grond van dit aspect willen wij de verkoop van het gemeentehuis Aalburg niet blokkeren en hebben wij besloten uw eerder aangehaald besluit van 19 december 2017 (toch) goed te keuren.'

Proces
Het provinciale bestuur maakt nietemin nog enige kanttekeningen over het proces zoals de gemeente dit doorlopen heeft. Met de Hervormde Gemeente Wijk werd in het voorjaar 2017 mondeling overeenstemming bereikt over de verkoop van  het gemeentehuis Aalburg. Op dat moment was er nog geen huisvestingsplan voor de nieuwe gemeente Altena. Verkoop van het gemeentehuis Aalburg ziet de Provincie op dat moment als 'prematuur'. Daarnaast is er bij de overeenstemming met de Hervormde Gemeente Wijk richting het kerkbestuur geen voorbehoud 'goedkeuring GS' gemaakt.

Onvoldoende transparant
'De afstemming met de fusiepartners heeft in eerste instantie, volgens het afgesproken protocol, plaatsgevonden met de colleges. Vervolgens is uw besluit, als onderdeel van de begroting 2018, ter goedkeuring voorgelegd aan de raden van de fusiepartners. De informatieverstrekking aan de raden van de fusiepartners is naar onze mening onvoldoende transparant geweest. Zo zijn de voorwaarden van de overeenkomst met de Hervormde Gemeente Wijk tijdens de behandeling in de raden onvoldoende aan de orde geweest, is de mogelijk te betalen afkoopsom niet (helder) gecommuniceerd en het presenteren van een structureel voordeel van 20.000 euro was ook niet geheel juist.' Aldus mevrouw drs. E. Breebaart, Programmamanager Interbestuurlijk Toezicht in de brief.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.