vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Bewoners Veldstraat: ‘Geen arbeidsmigranten in onze straat’

25 maart 2018 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - De bewoners van de Veldstraat in Wijk en Aalburg zeggen ''Nee' tegen de voorgenomen plannen van eigenaar The Beef Company B.V. om in samenwerking met uitzendorganisatie Covebo in het bedrijfspand aan de Veldstraat 16a woonruimte te bieden aan, in aanvang, 25 arbeidsmigranten. De plannen leiden tot veel onrust onder de bewoners van de Veldstaat. De bewoners zijn van mening dat een dergelijk groot aantal arbeidsmigranten niet past bij het rustige karakter van de straat. Daarnaast is de locatie als gevolg van zijn ligging zeker niet geschikt voor de geplande huisvesting. Aldus een reactie vanuit de bewonersgroep. Een eerdere infoavond was 'naar tevredenheid' verlopen volgens de eigenaar. De aanwezigen gaven toen weinig reactie op de plannen. 

De aanleiding voor de onrust is de informatieavond die door The Beef Company b.v. werd gehouden op 22 maart jl. Tijdens deze avond werd het plan gepresenteerd om in het bestaande kantoorgebouw op Veldstraat 16a in eerste instantie 25 arbeidsmigranten te huisvesten. Naar aanleiding hiervan hebben de bewoners van de Veldstraat zich georganiseerd om gezamenlijk duidelijk te maken dat de voorgenomen plannen voor hen onacceptabel zijn. 
De bewoners betreuren het ten zeerste dat de ondernemer, die geen inwoner is van deze gemeente, het vraagstuk arbeidsmigranten en hun huisvesting als een commerciële kans ziet om zijn pand die al geruime tijd leeg staat rendabel te krijgen. Hierbij wordt op geen enkele wijze rekening gehouden met de impact op de inwoners van de straat. De bewoners vrezen dat als gevolg van deze huisvestingsplannen de cultuur, rust, sociale structuur, normen en waarden en signatuur van de gemeente, dorpen en straten onder druk komen te staan.

Geïsoleerd
Het kantoorgebouw waar het om gaat, ligt op een geïsoleerde locatie aan de Veldstraat, waardoor er niet of nauwelijks sociale controle mogelijk is. Daarbij is de locatie ontsloten via slechts één smalle toegangsweg. Ook liggen direct aansluitend aan de betreffende locatie diverse woningen, die mogelijk hinder gaan ondervinden van het grote aantal mensen dat daar gehuisvest moet worden. Los daarvan, biedt dit omvangrijke pand de mogelijkheid om veel meer mensen te huisvesten dan de nu geplande 25 arbeidsmigranten. De bewoners van de Veldstraat vrezen dat gezien de noodzaak van de ondernemer, wanneer burgemeester en wethouders nu vergunning zouden verlenen voor 25 arbeidsmigranten, dit aantal in de loop van de tijd steeds verder zal uitbreiden.

Begrip
De bewoners van de Veldstraat begrijpen oprecht dat er oplossingen gevonden moeten worden voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Deze oplossingen moeten voorzien in adequate en menswaardige huisvesting voor de migranten die niet ten koste mogen gaan van het woon- en leefklimaat van de bestaande woonomgevingen. De ogenschijnlijk willekeurige voorstellen van de afgelopen periode voor diverse locaties binnen de gemeente veroorzaken onrust. Om die reden vinden de bewoners van de Veldstraat het van groot belang dat er een gedegen onderzoek komt naar de werkelijke behoefte in de komende jaren en de grootte van de reeds aanwezige arbeidsmigranten. Op basis waarvan een beleid ontwikkelt kan worden over dit vraagstuk. Een gedragen beleid door alle gemeenteraden in de nieuwe gemeente Altena, zoals recentelijk tijdens een opiniërend voorstel door alle raadsleden van Aalburg ook is benadrukt aan de wethouder Van der Hoeven. Pas nadat een dergelijk beleid er is, kan gericht worden gezocht naar mogelijk geschikte locaties. Het is op dit moment te prematuur om op dit beleid vooruit te lopen.

Gesprek
Bij de bewoners van de Veldstraat is grote behoefte aan een persoonlijk gesprek met het college van burgemeester en wethouders om op gelijke voet te komen met de eigenaar van het pand en uitzendbureau Covebo. Deze partijen zijn namelijk inmiddels 9 maanden in gesprek met het college, terwijl tot aan de informatieavond op 22 maart geen contact of overleg is geweest met de bewoners van de Veldstraat. Tevens kan het college en de gemeenteraad op korte termijn een brief verwachten van de bewoners van de Veldstraat met daarin hun visie over voorgenomen plannen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.