vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Enthousiaste reacties op eerste Bachverjaardag in Aalburg

22 maart 2018 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - In het Oude Kerkje van Aalburg werd gisteravond (21-3) voor de eerste keer de verjaardag van Bach gevierd met muziek en ruime aandacht voor de componist / dirigent / muziekpedagoog en meer. 333 jaar Bach werd een luisterwaardige avond met een behoorlijke opkomst. Wat ontstond als 'een ideetje' in het hoofd van Wijnand van der Hoeven, werd een mooie ode aan Bach, gebracht door enthousiaste amateurmuzikanten. Het publiek genoot. 

Het oude kerkje was woensdagavond gehuld in het donker. De straatverlichting ter plaatse weigerde om onbekende redenen dienst. Het onvoorziene euvel versterkte daarentegen de sfeer in de kerk. Wie naar binnenging, vond daar een mooie ambiance. De kachel stond hoog, de koffie geurde en kaarsen en sfeerverlichting zetten alvast de toon. 

Veelzijdig
Uiteraard kwamen mensen voor de muziek. Zij werden getrakteerd op een leuk en veelzijdig programma met orgel, gitaar, (dwars-)fluiten, viool, fagot, een draailier en zang. Stuk voor stuk bespeeld en uitgevoerd door enthousiaste muzikanten. Niet alles ging strak in de maat, maar dat viel weg tegen de gedrevenheid van de muziekmakers.

Daarnaast ontbrak het zeker niet aan begaafde vertolkingen door hedendaagse muzikanten. Een voorbeeld hiervan was organist/componist Leon Brouwer met een improvisatie op orgel in Bach-stjil. Ook een smaldeel van Collegium Altena imponeerde, evenals Ine Blom met Bist du bei mirr, daarbij begeleid door Sarabande.

Verhalen
De bijdrage van Peter Molenaar (gitaar) en dochter Julia (13) op dwarsfluit met Air gaf de zaal herkenning. Kerkvullend orgelspel was er van Jaco van de Werken en Renske Bok speelde het stuk Bourree op viool klein en fijn. Trio Drieërlei vulde het oude kerje met twee schitterende werken. Wijnand van der Hoeven bracht, met Bert Verschoor en Jaco van de Werken, twee mooie stukken op fluit, fagot en piano.

Naast persoonlijke Bachverhalen, verteld door initiatiefnemer Wijnand van der Hoeven, werd ook achtergrondinfo gedeeld over de muziek en de instrumenten. Het bleek een gewaardeerde aanvulling op het gevarieerde programma die aansloot op de informele sfeer.

Toezeggingen
Voor volgend jaar zijn de eerste aanmeldingen al binnen. Er is al een toezegging van een famillie-ensemble koperblazers en Sander Louwerse op orgel of andere instrumenten. Louwerse zingt namelijk ook en speelt tevens mandoline en gitaar. Het wordt ongetwijfeld wéér een (verjaardags-)feestje ...

Lees meer over:

Oude kerkje muziek bach verjaardag
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.