dinsdag 23 juli 2024

Alles over Altena

Gemeentehuis Altena kost 'ongeveer' 11 miljoen

20 maart 2018 (door AalburgNet)

ALTENA - Het besluit is gevallen. De nieuwe gemeente Altena huisvest zich in de nabije toekomst in het pand van de (dan voormalige) Rabobank Altena. De raden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem namen gisteravond (19-3) dit besluit. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van ongeveer 14 miljoen euro. Dit is inclusief een voorgenomen verbouwing. 

Maandagavond besloten de drie raden om het pand van Rabobank Almkerk te kopen. De kosten van deze aankoop bedragen ongeveer 11 miljoen euro. Vanwege een voorgenomen uitbreiding zal dat bedrag oplopen tot ongeveer 14 miljoen euro. Overigens moet de gemeenteraad over dit deel nog een besluit nemen.

Volgens de voorstemmers is het bankgebouw representatief, is het centraal gelegen en is het pand geschikt als gemeentehuis omdat het 'een duidelijke uitstraling' heeft. Argumenten die Progressief Altena niet konden overtuigen. De partij stemde - als enige - tegen de aankoop.

Kosten
De plannen voor huisvesting in het bankgebouw voorzien in een 'sloop van het huidige - nog niet afgeschreven - gemeentehuis' van Werkendam. Aldus Progressief Altena. Overigens blijkt uit openbare stukken dat verkoop van het Werkendamse huis van de burgers de meest voor de hand liggende optie is. Over sloop wordt niet gesproken. Volgens de progressieven betaalt de gemeente Altena verder een boete van 315.000 euro vanwege het 'niet gebruiken' van het gemeentehuis van Aalburg nu de bestuurders naar Almkerk vertgrekken.

Geen 'ongeveer 11' maar 'ongeveer 10 miljoen' 
In een reactie op naar buiten gekomen cijfers reageert ChristenUnie Werkendam bij monde van raadslid Wim Holster: "De kosten van de aankoop zijn geen 11 miljoen. Dat is niet correct, de aankoopkosten van het pand bedragen 8,5 miljoen met aanpassing / inrichting loopt dit op naar 9,635 miljoen. Dit bedrag was oorspronkelijk op 9,913 miljoen geraamd, maar via amendering is het voorbereidingskrediet (278.000 euro) er uit gehaald.' Dus de kosten zijn geen 'ongeveer 11', maar 'ongeveer' 10 miljoen.

Ook valt er volgens de ChristenUnie af te dingen op de voorgenomen verbouwing. Die is nog niet definitief. Inzoverre dat de voorgenomen uitbreiding van 3,36 miljoen wel door de colleges werd overgenomen, maar de beslissing daarover is door de raad uitgesteld tot na 1-1-19. Dat gebeurde via amendering. 

Voor het genoemde bedrag van 315.00 euro (afkoop huur) is volgens Holster al een reservering opgenomen in de begroting van Aalburg. Er hoeft dus geen extra krediet beschikbaar te worden gesteld hiervoor.

Lees ook: Gemeentehuis Altena waarschijnlijk in pand Rabobank

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.