zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Tiende Toontje Sprengerpluim voor Carola Schouten

7 maart 2018 (door WerkendamNet)

DUSSEN / ALTENA - De tiende Toontje Sprengerpluim is woensdagavond (7-3) op kasteel Dussen toegekend aan minister Carola Schouten.

Veertig jaar geleden werd ze geboren in Den Bosch, maar ze groeide op in Giessen. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een prachtig voorbeeld voor alle vrouwen in het Land van Heusden en Altena. Door hard werken is ze opgeklommen tot minister en daarmee laat ze zien dat je als vrouw veel zo niet alles kunt bereiken.

Drijvende kracht achter de Toontje Sprnger Pluim is Hannie Visser: 'Natuurlijk hadden we haar graag de pluim zelf overhandigd in Den Haag, maar dat paste zelfs niet in haar agenda. Carola Schouten was in 2014 wel bij de uitreiking van de Toontje Sprengerpluim aan Paula Jorritsma. Om te laten weten dat we in de regio trots zijn op haar, kon iedereen een persoonlijk kaartje schrijven aan de minister. Deze zijn overhandigd aan haar zus Marjan van der Meij, raadslid in de gemeente Woudrichem, zodat ze alsnog bij haar terecht komen. Mocht de minister binnenkort in Altena op bezoek komen, dan willen we haar uiteraard alsnog de pluim overhandigen.' 

Toontje Sprenger
De Toontje Sprengerpluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke de Boer-van Lankeren, Jenneke Komejan en Corine Verweij.
De Toontje Sprengerpluim, die jaarlijks wordt uitgereikt rond internationale Vrouwendag (8 maart) door Hannie Visser-Kieboom verwijst naar Toontje Sprenger, zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Samen met een zus en broer runde ze café Sprenger bij het voetveer van Sleeuwijk naar Gorinchem. Met het uitreiken van de pluim wordt zo aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de politiek. Ook wordt met de pluim een oproep gedaan aan alle politieke partijen om meer vrouwen op de kieslijsten te plaatsen. Van de 51 raadszetels in Altena worden er negen bezet door een vrouw (achttien procent); van de tien wethouders is er maar één een vrouw.

(Bij de foto uit 2014: genomen tijdens de uitreiking van de pluim aan Paula Jorritsma. Vlnr raadslid Hennie Schermers, raadslid Marjan van der Meij en huidig minister Carola Schouten - Foto Fientje Bax.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.