zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Roland van Vugt: 'Opleiden voor vandaag en morgen'

2 februari 2018 (door WoudrichemNet)

REGIO / WOUDRICHEM - Het CDA in de provincie Noord-Brabant wil dat de provincie méér doet om jongeren op te leiden voor de banen van vandaag en morgen, bijvoorbeeld in de techniek of in de zorg. 

Op 26 januari jl. bracht het CDA een werkbezoek aan het Summa College in Eindhoven. Daarbij constateerde Statenlid Roland van Vugt uit Woudrichem constateerde dat “er nog steeds een aantal knelpunten bestaat tussen ideaal en praktijk”. Van Vugt: Eén van de zaken waar we tegen aan liepen, is dat een aantal jongeren wordt opgeleid voor beroepen van het verleden. Een voorbeeld hiervan is de installatiebranche. Leerlingen worden niet opgeleid voor de technieken van morgen. Maar werkgevers vragen bijvoorbeeld nog steeds naar vaklieden/stagiair(e)s waar vandaag behoefte aan is. Bijvoorbeeld mensen die kennis hebben van gasketels in plaats van dat ze kennis hebben van zonnepanelen of warmtepompen. Wellicht dat mede hierdoor de overgang naar een energieneutraal Brabant in 2050 niet in volle omvang tot stand komt. Een grote gemiste kans in onze ogen.''

Daarnaast kiezen nog steeds te weinig jongeren voor een technische of zorgopleiding, wat volgens het CDA onder andere wordt veroorzaakt door slechte PR.

Nog onvoldoende wordt aan leerlingen die op het punt staan een beroepskeuze te maken duidelijk gemaakt dat met hun keuze voor een technisch of zorgberoep zij bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals een bijdrage aan gezond- en duurzaamheid. Inzet van Brabantse rolmodellen, bijvoorbeeld op basisscholen, om technische en zorgopleidingen te promoten zien wij nog steeds niet of onvoldoende terug.' Aldus Woerkumer van Van Vugt.

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Brabantse provinciebestuur.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.