zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

PA realiseert lagere rente kredietbank

1 februari 2018 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op 5 december 2017 stelde Progressief Altena (PA) schriftelijke vragen aan het Werkendamse college van B&W over de rentepercentages die gehanteerd worden door de Kredietbank West-Brabant. De partij vond die nogal aan de hoge kant. De vragen hadden resultaat, want inmiddels is bekend dat de gemeente de administratiekosten niet meer door zal rekenen. Daarmee daalt het rentepercentage fors. 

De Kredietbank West-Brabant berekent een rente van 12,3% voor leningen tot 2.500 euro en een rente van 11,1% voor leningen tussen de 2.500 en 5.000 euro. De mensen die (noodgedwongen) een beroep doen op de Kredietbank zijn doorgaans mensen die rondmoeten komen van een minimum. Bij gewone banken kunnen zij niet (meer) terecht.

Daling
Het is voor een gemeente niet mogelijk invloed uit te oefenen op het rentepercentage, maar wel is het mogelijk dat een gemeente de administratieve kosten van een lening voor haar rekening neemt. De gemeente betaalt dan per lening 130 euro en daarmee kan het rentepercentage voor de lening zakken naar 3,5%. 

Progressief Altena noteert: 'Wat een serie vragen aan het college al niet teweeg kan brengen! Onbegrijpelijk dat deze mogelijkheid van renteverlaging niet eerder door de gemeente benut is. Maar vooral mooi nieuws voor onze inwoners en een prachtig punt dat Progressief Altena hiermee gerealiseerd heeft.'

Lopende leningen
Onduidelijk is alleen nog of de aangepaste lage rente alleen van toepassing is op nieuw verstrekte leningen of dat ook inwoners die al een lening hebben lopen, hier ook profijt van hebben. Om hier duidelijkheid over te krijgen zal Progressief Altena de brief van B&W agenderen in de eerstvolgende raadscommissie en zo nodig met een motie ook een lagere rente voor alle al lopende leningen bij de Kredietbank proberen af te dwingen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.