donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Bomen op de ravelijnen van Woudrichem

26 januari 2018 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Bewoners van Woudrichem brachten ruim 1.000 euro  bij elkaar om fruitbomen te gaan planten. Dat gebeurt op 3 februari aanstaande op de wallen van Woudrichem. De start is om 13.30 uur in het Visserijmuseum. De gemeente verleent hand- en spandiensten.

De initiatiefnemers zien een zee van bloesem voor zich zoals in de Koepoortstraat. Dat zou ook elk jaar op de ravelijnen van de vesting Woudrichem het geval kunnen zijn. Met in het najaar een oogstfeest van appels, peren, pruimen en noten. 

Enkele jaren geleden maakte Woerkumer Weelde een plan voor een grotere soortenrijkdom aan bomen, struiken en planten op de wallen van de vesting Woudrichem. Een deel er van is gerealiseerd, onder andere 5.000 bolletjes stinzenplanten en een bomenplan voor vervanging van de essen bij de molen.

Oogstfeest
Op de luchtfoto uit ongeveer 1930 is te zien hoe er bomen stonden op het Koepoortravelijn. Daar worden op dezelfde plaats appelbomen en een notenboom geplant. Op het Schapendamravelijn komt een perenlaantje, evenals een noten- en een kroosjesboom.

Het jaarlijkse snoeien gebeurt door vrijwilligers uit de vesting samen met de snoeibrigade Altena en/of Liniewerkers van Brabants Landschap. Rond de oogst kan een oogstfeest worden georganiseerd.

Bij de molen is nog een plan voor graanakkertjes met graansoorten die in de molen gemalen worden. Ook hennep en vlas voor touw in het Visserijmuseum en hop voor het Woerkumer bier. Onderaan de wal voor meidoorn en dotterbloemen. Al die plannen worden uitgevoerd als er mensen zijn die het willen doen en als er genoeg geld is ingezameld.

Meedoen
Goof van Vliet: 'Het zou leuk zijn als ook andere kernen en ondernemers mee zouden willen werken aan meer biodiversiteit waardoor er ook meer insectenleven kan bestaan.' Wie hier enthousiast van wordt, kan contact opnemen met Woerkumer Weelde via Goof van Vliet: 06 – 28 70 3838 of Emiel Versluis: 06 – 51 79 11 85.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.