dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Concordia bouwt innovatieve watertrucks voor Europese binnenvaart

29 november 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Met de gunning van de opdracht aan Concordia Group uit Werkendam voor het bouwen van achttien innovatieve duwbakken voor project Watertruck+ is een belangrijke stap gezet om de heropleving van vrachtvervoer over kleine binnenwateren te realiseren. Mogelijk worden er op termijn nog meer gebouwd. Een en ander op basis van het ontwerp van INEC International Naval Enigineering uit Poortugaal.

Het wegennet in Europa raakt meer en meer verzadigd. Tegelijkertijd blijven de transportmogelijkheden op de kleine waterwegen onvolledig benut en is er zelfs een terugval. Met het project Watertruck+ willen Vlaanderen en Europa meer vrachten van de weg naar het water halen door de introductie van een nieuw concept, bestaande uit innovatieve duwbakken en duwboten. Het Europese project wil zo een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het regionale, economische potentieel. Het project moet dan ook niet gezien worden als concurrent van bestaande binnenvaartactiviteiten, maar wil door innovatie juist extra meerwaarde bieden. Tevens biedt het concept een antwoord op de alsmaar krimpende vloot.

Modulair
Het concept is simpel: kleine, al dan niet zelf-varende bakken worden geladen aan kades langs kleine waterwegen. Vandaar uit vertrekken ze naar de grotere vaarwegen om vervolgens in konvooi verder te varen. De achttien duwbakken zijn volgens een innovatief design ontworpen en kunnen dus modulair worden ingezet.

Uitwisselbaarheid van de vaartuigen op Europese schaal en lage emissiewaarden maken dat de achttien vaartuigen met 300.000 ton lading per jaar een sterk alternatief zijn voor het equivalent van meer dan 15.000 vrachtwagenritten.

De eerste duwbakken zullen vanaf het voorjaar 2018 worden opgeleverd. (Concordia)

Lees meer over:

Concordia groep watertruck
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.