donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Stichting Brood voor Weeskinderen weer thuis

22 november 2017 (door AalburgNet)

BABYLONIENBROEK - Vrijwilligers van de Stichting Brood voor Weeskinderen zijn weer terug van een reis naar Burundi. In dit land zet de Broekse stichting projecten op. Zo leren zij de mensen aldaar te voorzien in hun eigen onderhoud door middel van het runnen van een bakkerij. Bakker Hans van Ballegooijen, Dick Gouda en Anton Vos waren op reis van 30 oktober tot 16 november 2017: 'Wij zijn allemaal net weer veilig thuisgekomen van onze reis naar Burundi. Het was weer een zeer intensieve reis waarin veel werk is verzet. Het was weer goed om er te zijn.' Onderstaand hun verslag ...

"Even een update wat er in 2017 is gerealiseerd. Het jaar begon voor onze stichting niet zo goed. Hans en Dick hadden allebei medische klachten en zijn daar ook voor geholpen in het ziekenhuis. Na een periode van een aantal maanden zijn ze allebei weer opgeknapt en werden er weer plannen gemaakt. Hiervoor zijn wij God dan ook dankbaar dat het werk weer mag doorgaan.
In de zomermaanden kwam het verzoek om nog een broodsnijmachine naar Burundi te versturen. Op dat moment was er maar 1 broodsnijmachine in de bakkerij en hier waren af en toe wat problemen mee. Oerlemans Plastics in Genderen had voor de bakkerij broodzakken met Logo van Boulangerie Maria gemaakt en geschonken. Dus werd er besloten om deze keer wat spullen met het vliegtuig te gaan versturen. Deze zijn eind september verstuurd. Ook zaten daar wat spullen bij voor Marieke van der Leeden. Zij woont en werkt al 8 jaar in Bujumbura met straat en weeskinderen. Zij had gevraagd om een gasfornuis, zodat ze met de kinderen kan koken en bakken. De contacten met Marieke zijn goed en waar het kan willen wij haar ook helpen met haar werk in Bujumbura.

Discipline
Iedere keer als wij komen zien dat de discipline toch weer wat weg zakt. De kwaliteit van het brood wordt dan wat minder en je ziet dan verschillende andere zaken die wij zo niet hebben geleerd. Maar als wij er een weekje zijn dan zie dat alles weer gaat draaien zoals het hoort. Dick doet weer een aantal kleine technische reparaties, Hans zet de jongens weer op scherp met discipline en dan zie je direct resultaat. De electriciteit zal altijd wel een probleem blijven in Burundi. Hier leer je op een gegeven moment wel mee omgaan. Maar het blijft altijd lastig. Bijvoorbeeld je koffer inpakken met een zaklamp. Toen wij aankwamen zijn wij direct begonnen met het brood te verpakken in de nieuwe zakken met Logo. Dit was een succes. Ze vallen goed op in de winkels en de verkoopt stijgt direct. Afgelopen jaar zijn er een aantal van de jonge bakkers getrouwd. Hierin zien wij ook dat ze een beetje vertrouwen hebben in de toekomst. Dit komt dan vooral dat ze een vak hebben kunnen leren en werk hebben.

Plannen
Ook zijn er weer plannen gemaakt voor een nieuw op te zetten bakkerijproject in het zouden van Burundi. In de stad Makamba. Wij zijn daar zelf ook een aantal dagen geweest met de organisatie Help Channel Burundi. Zij hebben voor ons een prachtige locatie waar er vrij snel gestart kan worden. In Afrika is plannen maken heel anders als in Nederland!! Voor wij vertrokken was het plan om een bakkerij in het ziekenhuis van Karusi te beginnen. Regelmatig contact hierover gehad en alles leek voor ons in kannen en kruiken. Diverse afspraken geregeld om zo snel mogelijk te kunnen starten. Maar….. dan ben je in Burundi en dan krijg je te horen dat er nog diverse hobbels zijn voor wij een bakkerij in het ziekenhuis willen beginnen. Wij hebben de uitslag over verder verloop niet afgewacht en zijn direct gaan kijken waar het wel mogelijk is. En dat was weer in samenwerking met Help Channel in Makamba. Ook zijn wij in het ziekenhuis in Rutovu geweest. Hier zijn de omstandigheden voor de artsen en patiënten erg slecht. Bijna geen apparatuur en ook de bedden zijn erg slecht. Als wij in het voorjaar van 2018 weer een container gaan versturen willen we zeker proberen om diverse apparatuur voor het ziekenhuis mee te nemen.

Geld
Zoals u kunt lezen hebben wij weer een goede en Gezegende reis gehad en hebben weer kunnen zien dat het werk nog steeds broodnodig is. En daarom zijn er weer plannen voor een nieuw bakkerijproject en hulp in het ziekenhuis in Rutovu die wij graag ten uitvoer willen gaan brengen. Maar… om deze uitdaging aan te gaan, zijn er iedere keer weer financiële middelen nodig."

Hulp
Wie helpen wil om de mensen in Burundi te steunen met een gift, kan zijn of haar bijdrage overmaken op bankrekeningnummer: NL38 RABO 0128 9899 71 t.n.v. Stichting brood voor weeskinderen o.v.v. gift bakkerijproject.

Anton Vos - Hillsestraat 3b - Babylonienbroek | 0416-352667 | 06-12096875

(Foto's Stichting Brood voor Weeskinderen)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.