vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Flyers en een vriendelijk woord als inzet tegen zwerfafval op Dulve

31 oktober 2017 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Dinsdagmorgen (31-10), klokke half tien, ging de actie 'Dulve schoon' van start. Aalburgestraatbewoner Cor Spek, Marleen Goedhart (BOA) en Mari de Bruijn (Gemeentewerken)  trapten offcieel af bij de blikvanger bij de opgang naar Dulve, de gewraakte polderweg waar chronisch afval wordt neergegooid. De actie roept op tot 'samen aanpakken' en wil vooral een positief signaal afgeven: 'Er wordt iets aan gedaan.' Ook de aanwezige pers gaf aandacht aan de aftrap.

Gedurende 69 weken werd afval uit bermen opgeraapt en troep uit sloten opgevist. Dit zette de teller, naast één volle vuilniszak, welgeteld op 1.250 stuks zooi. Gemiddeld dus 18 exemplaren per week. Dat vroeg om een tweede actie vond buurtbewoner Spek.

'Zou het helpen?', vroeg één van de bewoners aan wie de speciale flyer werd uitgereikt. Spek en Goedhart reageerden dat het natuurlijk niet de flyer is die rommel laat verdwijnen, maar dat de aandacht voor de situatie wél kan helpen. Spek: 'Het gaat om bewustwording. Ook al vervuilen de bewoners zelf de buurt niet, dan nog geldt de uitnodiging mee te helpen de omgeving schoon te houden. Zelf ook wat vaker oprapen en de vervuiling signaleren, helpt al enorm. Voorkomen is natuurlijk altijd het beste.' BOA Marleen Goedhart vulde aan: 'Het gaat ook niet om de mensen zelf. Maar met deze actie laten wij op een positieve manier zien dát er iets tegen de vervuiling gedaan wordt. Dat telt ook.' 

De bewoners en bedrijven langs Dulve begrepen en waardeerden de actie dan ook wel. De situatie was voor velken herkenbaar. Spek: 'Als mensen er ook thuis over praten, dan is de actie al voor meer dan de helft geslaagd'.

Niets doen geen optie
Terwijl de flyers huis aan huis werden overhandigd, schoonde Mari de Bruijn van Gemeentewerken de bermen langs de polderweg tussen de Berenhoeksestraat en de provinciale N267. De Bruijn: 'Als het schoon is, nodigt het ook minder uit om weer rommel neer te gooien.' De Bruijn raapte een nagenoeg volle vuilniszak vol rommel op.

Wethouder Pim Bouman eerder over de actie: 'Niets doen is geen optie. Waar het om gaat is bewustwording. Mensen zijn eigenaar van hun omgeving, daar woon je en daar werk je. Die plek wil je schoon houden. Dat is op Dulve niet anders.' 

Het laatste stuk van de Aalburgsestraat staat lokaal bekend als Dulve. Het is een weg buiten de bebouwde kom waarlangs huizen en bedrijven staan en akkergronden liggen.

Acties
In januari 2016 vestigde vuilopraper Spek de aandacht op de vervuiling op Dulve via een ludieke raad- en winactie waar ook Bakker Gerad Hardeman voluit aan meedeed. De Werkendamse Autje van der Lee won de hoofdprijs: een plastic afvalzak. Maar kreeg een tas met biologische producten mee naar huis.

Op Facebook houdt de buurtbewoner via een fotoverslag de stand bij. In 69 weken dus 1250 stuks. Plus een volle vuilniszak. Dat alles onder de noemer Dirty Dulve. 

Download hier de speciale flyer die werd uitgedeeld om de aandacht te vestigen op het rondslingerende zwerfafval.

(Foto's Aalburg.net - Flyer TekstAtelier reclamemakerij | foto boven van rechts naar links: Cor Spek, Marleen Goedhart en Mari de Bruijn.)

Lees meer over:

Dulve afval
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.