dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

PA stelt vragen over risico's aanleg kunstgrasvelden

21 oktober 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Progressief Altena (PA) diende vragen in bij het Werkendamse college van B&W over de risico's die er zijn rond de aanleg van kunstgrasvelden. De vragen zijn naar aanleiding van een uitzending van Zembla waarin de noodklok geluid werd over de wijze waarop in (heel) veel gemeenten sinds jaar en dag de kunstgrasvelden van zowel hockey, korfbal als voetbal worden aangelegd.

De ondergrond wordt in (bijna) alle gevallen opgebouwd uit een laag lavasteen gemengd met gemalen autobanden. Deze laag wordt op de schone (zand)ondergrond aangebracht, waardoor de schadelijke stoffen uit deze toeslag direct uitlogen in de ondergrond en daarmee het grondwater. Zembla berichte dat er reeds op een aantal plaatsen saneringskosten gemaakt worden die zo'n 100.000 euro per veld bedragen.

Saneringskosten
De gemeente Werkendam heeft reeds een aantal kunstgrasvelden aangelegd en staat op het punt om  ook twee andere verenigingen, vv Dussense boys en vv Be-Ready, van een nieuw kunstgrasveld te voorzien. Progressief Altena benadrukt niet tegen de aanleg van kunstgrasvelden te zijn, maar de partij wil ervoor waken dat ook hier een dergelijke toeslag gebruikt wordt in de ondergrond. 'Met alle mogelijke milieuschade en saneringskosten vandien!'. Aldus Christian Alderliesten van PA.

Hij vervolgt: 'Zoals gesteld in de Wet op de Bodembescherming (art 11.3) is het verboden om bewust de bodem te vervuilen en indien dat gedaan wordt, men verplicht is de rommel weer op te ruimen. Los van de milieuschade en de kosten, is er dan overigens tevens sprake van een zogenaamd economisch delict.'

Onderzoek
Progressief Altena vraagt de gemeente onderzoek te doen naar de opbouw van de ondergronden van de huidige kunstgrasvelden en doet een klemmende oproep de aanleg van de toekomstige velden in Dussen en Hank zodanig uit te voeren dat dergelijke risico's uitgeloten zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.