zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Open Monumentendag voor boeren, burgers en buitenlui

25 augustus 2017 (door WerkendamNet)

ALTENA / REGIO: Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september staat dit jaar in het teken van ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De organisatie is in handen van Erfgoed Altena en zij heeft gekozen voor extra aandacht voor boeren en ons agrarisch erfgoed. Dit als vervolg op de aandacht in het voorjaar met de thema tentoonstelling ‘Zonder boer geen voer’.

In samenwerking met VVV BiesboschLinie is de fietsroute ‘Rondje Boerenland’ samengesteld langs veel van de mooiste boerderijen in de regio. De route is zo’n 30 kilometer en voert door de dorpen Dussen, Babylonienbroek, Uitwijk, Uppel en Almkerk. Onderweg passeren fietsers tevens de natuurgebieden het Pompveld en de Kornsche Boezem. Ook kunnen ze afstappen bij enkele boerderijen of een bezoek brengen aan Kasteel Dussen. Start- en eindpunt van de route is de Koppelpaarden in Dussen. De fietsroute ‘Rondje Boerenland’ wordt gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Erfgoedavond, deze wordt gehouden op woensdag 6 september in de Klompenmakerij aan de Korn in Dussen.

Gesprek
Tijdens de Erfgoedavond gaat Erfgoed Altena in gesprek met bestuurders en raadsleden. Vorig jaar heeft Erfgoed Altena al een voorschot genomen op die discussie met de uitreiking van haar eigen Erfgoedvisie. Bestuurders worden uitgedaagd om te vertellen hoe deze visie is ontvangen en wordt ingepast in het erfgoedbeleid van de nieuwe gemeente Altena.
Ook mogen zij vertellen wat ze dit jaar hebben gedaan voor het behoud van ons erfgoed. Tevens wordt de Akte van Altena van de gemeente Aalburg doorgegeven aan de gemeente Woudrichem. Ter afsluiting van dit thema wordt voorgelezen uit het boek ‘de boeren van Kleidorp’.

Na de pauze geeft Bas van Andel een lezing over de ‘Twee agrarische revoluties in ons Altena’. De inloop is vanaf 19.30 uur, het programma begint om 20.00 uur.

Zo’n 400 basisschoolkinderen brengen in het kader van Open Monumentendag op 7 en 8 september een bezoek aan Fort Giessen of de vesting Woerkum. 

(Foto's Erfgoed Altena - onder Clootwijckhoeve)

Lees meer over:

monumentendag Erfgoed Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.