vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Partridge excursie door 50 liefhebbers bezocht

17 juli 2017 (door WoudrichemNet)

ALMKERK -  Donderdag 13 juli vond in polder de Oude Doorn bij Almkerk de Publieksexcursie PARTRIDGE – Brabant plaats. Zo’n 50 liefhebbers uit Brabant, Utrecht, Gelderland en Limburg  kwamen op de excursie af.

‘De Oude Doorn’ is één van de twee aangewezen demonstratiegebieden in Nederland. Het gebied ‘Burgh-Sluis’ in Zeeland is het andere gebied. Beide demonstratiegebieden (elk ongeveer 500 hectare groot) hebben ook een referentiegebied, waar de monitoring op dezelfde manier wordt uitgevoerd, maar waar geen extra maatregelen worden genomen.

In de Oude Doorn is sinds dit voorjaar ruim 7% van het oppervlak ingericht als habitat voor de patrijs en andere akkervogels. Het team achter het Interreg project liet de maatregelen in het veld zien, gaf uitleg over de tellingen en ging dieper in op biotoopbeheer. 

Combinatie van maatregelen
In het Land van Heusden en Altena zijn in het kader van PARTRIDGE speciale maatregelen genomen om de biodiversiteit op het boerenland te verbeteren. Keverbanken, wintervoedselgewassen, akkerranden, bloemblokken en struweelhagen moeten ervoor zorgen dat er het gehele jaar door voldoende voedselaanbod, schuilgelegenheid en broedgelegenheid is voor akkervogels. Jochem Sloothaak, projectcoördinator bij Brabants Landschap, legt uit dat de combinatie van bv. een keverbank met een bloemenblok ervoor zorgt dat de overlevingskans van akkervogels vergroot wordt. “Het gaat vooral om het aanbieden van jonge eiwitrijke kiemplantjes en het stimuleren van veel en verschillende soorten insecten. Hét voedsel voor (jonge) patrijzen en andere boerenlandvogels. Daarom wordt er ook insectenonderzoek uitgevoerd, want dat is dé basis van de voedselketen. We zien nu al fantastische resultaten in de potvallen! In de mengsels zitten naast granen en bloemen ook hoge tweejarige soorten zoals chicorei, kaardenbol, bladkool en honingklaver. Die zorgen voor een open structuur, maar toch voldoende dekking en wintervoedsel. Door gewassen 2 jaar te laten staan in plaats van jaarlijkse opnieuw te zaaien, ontstaat ‘winterdekking’, waardoor de kans op predatie afneemt.”

Lees dit en meer op de site van Brabants Landschap

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.