donderdag 28 maart 2024

1e Badmintonkampioenschappen Gemeente Altena daverend succes

6 juni 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Maandag 5 juni werd gestreden om de eerste titels in de badmintonkampioenschappen Gemeente Altena. In totaal namen 106 deelnemers deel. Ruim de helft was afkomstig van de Werkendamse club BC Cross Smash. De overige 48 zijn lid van ABC Almkerk (4), BC Aalburg (13), BC Hunters (6) en Vridos (4). De resterende 21 waren geen lid van een vereniging. In de categorieën ‘Gevorderden’, ‘Recreanten’ en ‘Jeugd’ werden meer dan 180 wedstrijden gespeeld om twee gewonnen sets tot 21 punten.

Gevorderden
In deze categorie werden de prijzen verdeeld onder (oud-leden) van BC Cross Smash. Het gemengd dubbel werd in een zeer spannende partij gewonnen door Mathijs van Lelieveld en Amber Groeneveld. Beide spelen competitie voor Vridos uit Giessenburg, maar zijn groot geworden bij BC Cross Smash. De tweede plaats werd behaald door Joep Sijtsma en Marianne van der Hoff. Joep en Marianne wisten aan de zijden van hun partners Gert-Jan Visser en Petra Elema echter wel beslag te leggen op de eerste plaats in het heren- en damesdubbel. De net zestienjarige Cas Beumer werd met zijn vader Richard Verschuren tweede, net als Amber en Kimberley Verwoert.
In de enkels werd naast de titel ook gespeeld om de wisselbeker ‘Badminton Kampioen Gemeente Altena’. Indien de beker drie maal op rij of vijf maal in totaal door dezelfde speler wordt gewonnen mag de betreffende speler de beker houden. Tijdens deze eerste editie ging het damesenkel naar Amber, met op de tweede plaats Petra Elema. De herenenkel finale werd een onderonsje tussen de twee hoofdtrainers van BC Cross Smash; Sebastiaan Visser en Richard Verschuren. Vele jeugdleden waren speciaal voor deze wedstrijd teruggekomen naar de hal. Helaas scheurde Richard in de eerste set een spiertje in zijn bovenbeen waardoor hij de wedstrijd moest staken.

Recreanten
De vriendinnen Jozien van der Hoff, moeder van Marianne, en Regina Zonnenberg lieten in deze categorie zien dat zij naast talent ook over de nodige ervaring beschikken. Regina won in de onderlinge wedstrijd het damesenkel, samen wonnen zij later het damesdubbel. Op de tweede plaats werd knap beslag gelegd door de oud leden Suzanne van Putten en Hanneke Versluis. Bij de heren werden de prijzen over vele verenigingen verdeeld. Gelegenheidsspeler Arthur de Swart, die in de halve finale een zware dobber had aan Bas van de Wetering van BC Aalburg, won de wisselbeker. Helaas werd deze beker gewonnen doordat Wim van Lelieveld in de finale een zweepslag opliep en de wedstrijd niet kon voortzetten. Het herendubbel werd gewonnen door de broers Collin en Dennis Verhoeven van ABC Almkerk, die in de finale de betere waren over Peter van der Leeden en Aart Pesselse van BC Hunters uit Giessen. Aart zou aan de zijde van Regina ook nog moeten uitkomen in de finale van het gemengddubbel tegen Andre van Wijk en Corona Baks, helaas kon deze wedstrijd niet meer worden gespeeld. Om deze titel wordt binnenkort op een van de speelavonden gestreden.

Domineren
Bij de jeugd werd gespeeld in de leeftijdscategorieën onder 9, 11, 13 en 17. In de categorie onder 9 jaar werd alleen het onderdeel enkel gespeeld. Dit onderdeel werd gewonnen door de achtjarige Mark Speksnijder door in een leuke finale op het center court te winnen van de vijfjarige Daan Verschuren. Daan kwam samen met Janniek Goedebuure uit in het meisjes dubbel onder 11 jaar – dit was gezien hun leeftijd de meest logische keuze omdat er te weinig koppels waren onder 9 jaar -. Ze wisten in deze categorie ondanks hun leeftijd tweede te worden achter Lisanne Ebert en Annemijn de Heer. Lisanne won aan de zijde van haar broer Thomas ook het gemengddubbel, tweede werden Cas Speksnijder en Lotte de Jong. Lianne van Maastricht deed daarna in het meisjesenkel haar uiterste best, maar kon toch niet voorkomen dat Lisanne ook beslag legde op de eerste plaats in het meisjesenkel. Het jongensdubbel werd met overmacht gewonnen door de torenhoge favorieten Boaz Visser en Dirk Alberts. De tweede prijs ging naar het gelegenheidsduo Cas Speksnijder en Nicolai Kees. Later was Boaz te sterk voor Dirk, zodat hij ook het jongensenkel onder 11 jaar won.

In de categorie onder 13 jaar legden veel spelers onverwachts beslag op de eerste en tweede prijs. Jancine Paans en Rick de Kruijf spelen beide nog geen competitie maar wisten in het gemengddubbel, het meisjesenkel en het jongensenkel iedereen achter zich te laten. Andre de Heer en Lewina Smits eindigde op de tweede plaats in het gemengddubbel, net als Sophie Smaal en Cas Speksnijder in de enkelspelen. In het jongensdubbel werden de neven Bas Alberts en Patrick Oevermans eerste en het gelegenheidskoppel Lukas van Helden en Christiaan Smitsman tweede.

In de categorie onder 17 jaar werd in de enkelspelen gestreden om de titel ‘Badminton Jeugdkampioen Gemeente Altena’. De 13-jarige Kim Beumer pakte de titel in het meisjesenkel. Gernine Koek werd tweede. In een zeer spannende driesetter wist Daniël Schermers te winnen van Kylian Bot en legde zodoende beslag op de titel. Cas Beumer nam heel sportief niet deel aan het jongensenkel, maar won samen met Kylian wel het jongensdubbel door in de finale te winnen van Joris de Jong en Daniël. Samen met Marlies de Jong pakte Daniël zijn tweede eerste prijs door het gemengddubbel te winnen van Matthias de Jong en Kim Beumer.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie, waarbij de verzorgde lunch en de flesjes water niet hadden mogen ontbreken. De grootste winst waren niet de vele titels en medailles maar de saamhorigheid en gezelligheid in de hal. De organisatie bedankt dan ook alle deelnemers.

Bij de foto: De winnaars (vlnr): Daniel Schermers, Kim Beumer, Amber Groeneveld, Arthur de Swart, Regina Zonnenberg en Sebastiaan Visser.