zaterdag 18 januari 2025

Alles over Altena

Alcohol- en drugsgebruik jongeren Altena-gemeenten hoger dan elders

2 juni 2017 (door AalburgNet)

AALBURG - REGIO: Politie, gemeente, scholen en verenigingen slaan steeds meer de handen ineen om misdaad en andere misstanden aan te pakken. In het kader van Samen Doen! richt burgemeester Fons Naterop zich nu ook op de meldingsbereidheid van de inwoners van Aalburg. “Elke melding is een puzzelstukje om het geheel rond te krijgen.”

Om zijn boodschap samen te vatten gebruikt burgemeester Fons Naterop de metafoor van een kist met appels. “Er zitten altijd wel een paar rotte bij, die haal je weg. Maar laat je de rotte appels te lang liggen, dan tippen ze op den duur ook de goede appels aan en dat moet je zien te voorkomen”, zegt de Aalburgse burgemeester.

Gebruik hoger dan elders

Voor zowel die repressieve als preventieve aanpak trekken gemeente en politie steeds meer samen op met verenigingen en scholen, de zogenaamde ketenaanpak. Dankzij het politiesteunpunt in het gemeentehuis in Wijk en Aalburg, door de wijkagenten op straat en door de decentralisaties worden problemen eerder zichtbaar voor de gemeente. Met bijvoorbeeld het LEV!-project – gericht op weerbaarheid van scholieren in de breedste zin van het woord – zit de gemeente weer aan de preventieve kant. “Want de jeugd is best een item in het Land van Heusden en Altena”, aldus Naterop. “Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de Altena-gemeenten ligt twintig tot 30 procent hoger dan elders, zo blijkt uit de cijfers van GGD West-Brabant. Er is hier dan ook meer jeugd, maar de problematiek is dus ook groter.” 

Ook scholen en verenigingen zien dat in en zetten zich steeds meer in om jongeren op het rechte pad te houden. “Het Willem van Oranje College is een hele open school”, zegt jeugdbrigadier en wijkagent René Roosenbrand. “Die melden het meteen als er iets mis is.” Naterop voerde eerder al gesprekken met de Aalburgse voetbalclubs om onder andere drankgebruik onder minderjarigen tegen te gaan. “Samen met de GGD gaan wij ze daarvoor tools aanreiken.”

Belangrijke rol voor ouders

Voor de ouders is in die zin eveneens een belangrijke rol weggelegd, legt wijkagent Ruud Peters uit. “Maar door schaamte en ontkenning zijn die meestal niet zo snel bereid om bij ons aan te kloppen. We hebben wel eens een jongen van 14 naar huis gebracht die xtc had gebruikt. Zijn moeder  weigerde dat te geloven. Veel ouders steken hun kop in het zand. Zo van: ‘Dat doet die van mij niet.’ Terwijl een melding maken juist heel zinvol kan zijn, mede met het oog op hulp en begeleiding.”
Tegelijkertijd merkt hij dat door mond-tot-mondreclame deze ‘anti-overheidshouding’ aan het veranderen is. Meld het als je vermoedt dat iets niet in de haak is, is het devies. In het verlengde van deze boodschap behandelt de gemeenteraad in juni een voorstel om de meldingsbereidheid en de bewustwording van de Aalburgers in zijn algemeenheid te verhogen. “Meld het, ook al heb je alleen
maar een onderbuikgevoel. Liever een keer teveel gemeld, dan een keer te weinig.”

Registreren

De politie registreert elke melding en heeft zich als doel gesteld om iedere melder even terug te bellen met wat er met zijn of haar inbreng is gebeurd. “Maar we rukken niet voor elk telefoontje op volle sterkte uit”, benadrukken Roosenbrand en Peters. En dat hoeft ook niet, blijkt uit de woorden  van Naterop. “Iedere melding is essentieel. Het is een puzzelstukje om het geheel rond te krijgen.”

De politie is te bereiken via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.