zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

Snel internet voor Aalburg, Werkendam en Woudrichem binnen handbereik

11 mei 2017 (door WerkendamNet)

ALTENA - De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem hebben de weg vrijgemaakt om circa 3.000 adressen in het buitengebied van een glasvezelnetwerk te voorzien. Als tenminste 55% van de aansluitadressen aanhaakt.

Zij hebben met de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de uitrol van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden gerealiseerd kan worden. De voorbereidingen voor lokale glasvezelcampagnes zijn inmiddels opgestart. Wanneer tijdens de campagne minimaal 55 procent van de adressen zich aanmeldt, bouwt Mabib het glasvezelnetwerk.

Belangrijk
Namens de drie gemeenten is wethouder Wijnand van der Hoeven van de gemeente Aalburg blij dat álle adressen in de drie gemeenten toegang krijgen tot snel internet: ‘Snel internet is bijna net zo belangrijk als water uit de kraan of elektriciteit uit het stopcontact. Voor steeds meer voorzieningen die we allemaal dagelijks in ons leven gebruiken is een betrouwbare internetverbinding noodzakelijk. Denk aan de belastingdienst en bankieren of de thuiszorg en educatie. Daarom is deze investering ook zo hard nodig. Het draagt in grote mate bij aan de leefbaarheid en vitaliteit van het buitengebied.’
Bewoners worden persoonlijk geïnformeerd

Inwoners van het buitengebied ontvangen informatie van Mabib over de plannen en mogelijkheden. Mabib kiest in de voorlichting voor een persoonlijke benadering. “Wij vinden het belangrijk om bewoners tijdens bijeenkomsten te informeren over glasvezel en de voordelen van een supersnelle internetverbinding, maar ook om uit te leggen waarom een eigen financiële bijdrage noodzakelijk is. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig. Een aantal zijn landelijke aanbieders die al diensten leveren via glasvezel. Ook is er een bekende lokale provider uit de regio actief. Mensen die zich willen oriënteren op het gebied van televisie-, internet- en telefoniediensten, kunnen bij hen terecht,” vertelt Pieter van Grunsven, initiatiefnemer en directeur van Mabib.

Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners een vergoeding van 1.815,- euro inclusief btw om de glasvezel met de woning te verbinden. Bewoners kunnen ook kiezen om eenmalig 250 euro en maandelijks 15 euro te betalen. In Aalburg, Werkendam en Woudrichem zullen er 5 providers actief zijn op het netwerk. Libernet, Kliksafe en Solcon voor de consumenten en Cbizz en Weserve voor de bedrijven. 

Mabib
De Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) is in 2014 in Lithoijen opgericht om de aanleg van zoveel mogelijk glasvezelaansluitingen door heel Nederland te realiseren. In Brabant start Mabib met de bouw van een glasvezelnetwerk zodat het álle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting een aanbod kan doen voor toegang tot snel internet. Het gaat in totaal om meer dan 35.000 adressen. Naar verwachting is het gehele glasvezelnetwerk eind 2019 operationeel.

Mabib is onderdeel van het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF). Het fonds helpt gemeenten, bewoners en bedrijven bij het aanleggen van glasvezel. CIF heeft in Brabant het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hilvarenbeek en Boxtel aangelegd. Ook in de gemeenten Asten, Cranendonck, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Someren en Son en Breugel, Oosterhout en Sint Michielsgestel zijn glasvezelcampagnes opgestart

Aalburg
In de gemeente Aalburg is Glasnet Aalburg druk in de weer met graafwerkzaamheden voor een glasvezelnetwerk vanaf de Kromme Nol via de Kortestraat, Berenhoeksestraat, Groeneweg naar industrieterrein het Bagijnhof in Veen. Dit netwerk is bedoeld voor bedrijven die langs die route zitten en aangesloten wensen te worden.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.