vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

'Vermoorde regiogenoten blijvend aan vergetelheid onttrekken'

25 april 2017 (door WoudrichemNet)

ALTENA - '22 inwoners van de nieuw te vormen gemeente Altena zijn gedeporteerd en vermoord!'Het Comité  Holocaust Namenmonument Nederland | Altena heeft zich ten doel gesteld om binnen de nieuw te vormen gemeente Altena fondsen te werven om dit Holocaust Namenmonument mede te realiseren alsmede ervoor te zorgen dat de namen van de vermoorde inwoners op een steen aan de vergetelheid onttrokken blijven. Oud-burgemeester van Woudrichem Joop Worrel gaf het startsein voor de publieksactie.'102.000 Nederlandse slachtoffers verdienen een plek om hen te gedenken.'

Van de nieuw te vormen gemeente Altena zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 22 inwoners gedeporteerd naar concentratiekampen en aldaar vermoord. Dertien uit de gemeente Woudrichem en negen uit de gemeente Werkendam.

Adopteren
Het monument zal het eerste gedenkteken zijn met al de namen van de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die in de oorlog zijn vermoord. Hiervoor wordt op elk van de 102.220 stenen een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd. Het monument wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door  het publiek de mogelijkheid te bieden namen te adopteren. Daarnaast zullen fondsen van lokale overheden, scholen en bedrijfsleven de bouw van het monument mogelijk moeten maken.

Startsein
Weekblad Het Kontakt meldt dat tijdens de opening van de expositie 'Waarom Stolpersteine' in het visserijmuseum in Woudrichem Joop Worrell, namens het Comité Holocaust Namenmonument Nederland|Altena, het startsein gaf voor een publieksactie in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.Worrel is oud-burgemeester van Woerkum.

Amsterdam
Onder auspiciën van het Nederlands Auschwitz Comité wordt hard gewerkt aan het realiseren van het Holocaust Namenmonument Nederland. Dit nationale monument komt medio 2018 in het hart van het Joods kwartier in Amsterdam.

Meer info: KLIK hier

Lees meer over:

Altena herdenken Holocaust Joden
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.