vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Werkgroep WeidevogelBescherming zoekt enthousiaste vrijwilligers

13 februari 2017 (door WoudrichemNet)

GIESSEN – De mooiste lentebodes zijn kieviten die met hun spectaculaire duikvluchten door het luchtruim buitelen... Over een maand is het weer zo ver. In het Land van Heusden en Altena neemt weidevogelbescherming een grote vlucht, want de ontwikkelingen staan niet stil. Daarom is de werkgroep opnieuw op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich aan willen sluiten bij de dames en heren die zich al jarenlang trouw inzetten.

De regionale startavond is op dinsdagavond 7 maart in Fort Giessen en begint om 20.00 uur. Mannen of vrouwen (jong of oud) die het komende voorjaar over vrije tijd beschikken en lekker buiten bezig willen zijn, zijn van harte welkom deze informatieve avond bij te wonen.

De huidige groep die uit ongeveer  60 vrijwilligers bestaat werkt samen met  Altenatuur, de VMB,  ANV Altena Biesbosch en het Brabants Landschap. Gezamenlijk trekken de partijen op om de zoekgebieden uit te breiden om de overlevingskansen van weidevogelkuikens zo goed mogelijk te waarborgen. Meer dan honderd boeren verlenen hun medewerking. Het aantal legsels dat in het voorjaar van 2016 gevonden werd is na twintig jaar voor het eerst met 1 % gedaald. De oorzaak is het historisch natte en koude voorjaar, maar met 525 legsels ligt het getal nog altijd boven het landelijk gemiddelde.

Zoektocht
Weidevogelbescherming, een echte lenteactiviteit vindt plaats tussen half maart en half juni. Vrijwilligers zoeken verdeeld in een aantal loopgroepen op akkers en weilanden naar nesten van kievit, scholekster, grutto wulp en tureluur, in principe gedurende één of twee dagdelen per week. Het is naast een nuttige, ook een heel gezellige bezigheid. De zoektocht naar een nest is sowieso spannend en veel mensen ervaren het vinden van ‘je eerste nest’ als een onvergetelijke kick. De beloning zijn de koddige kievitspullen die hun eerste onzekere pasjes over de akker zetten of de gruttojongen die op hun lange poten in het lange gras luidkeels naar hun ouders piepen. 
Ook de techniek heeft zijn intrede gedaan. Met behulp van speciale apps worden de gevonden nesten in kaart gebracht en daarmee probeert de werkgroep ook boeren en loonwerkers bij het beschermingswerk te betrekken. Daarnaast is er vorig jaar geëxperimenteerd met speciale drones.

Cursussen
Voor nieuwe vrijwilligers wordt in samenwerking met het Brabants Landschap speciale cursussen georganiseerd  op de maandag avonden 13 en 27 maart in Fort Giessen. Tijdens de cursus komen weidevogels, hun levenswijze, het landbouwbedrijf en de werkzaamheden van de boer aan bod.

Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden kan door een mail te sturen naar Altenatuur@gmail.com onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Gastlessen
Naast het veldwerk verzorgt Henk van Diest (gepensioneerd leerkracht basisonderwijs) ook dit voorjaar samen met Len Bruining gastlessen over weidevogels voor de middenbouw van basisscholen in het Land van Heusden en Altena. Leerlingen maken tijdens de les op een aantrekkelijke manier kennis met weidevogels. Ouders en leerkrachten die hier belangstelling voor hebben en behoefte hebben aan meer informatie worden uitgenodigd een mail te sturen naar altenatuurgastlessen@gmail.com

Kijk ook op de website www.altenatuur.nl en op de facebookpagina: Weidevogelgroep Altena

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.