donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Ruime belangstelling bij 'indrukwekkende' legging Stolpersteine

5 februari 2017 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Onder ruime belangstelling beleefde Woudrichem vanmiddag (5-2) een 'zeer indrukwekkende bijeenkomst' rond de legging van de Stolpersteine', zo laat Jos Korthout weten. Als drijvende kracht achter het plan om Gunter Demnig zeven Struikelstenen te laten plaatsen ter nagedachtenis aan de weggevoerde -en vermoorde - Woerkumse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, doet hij verslag.

"De molen stond in de rouw-stand. Mooie woorden klonken van locoburgemeester Jorritsma. Zij sprak wijze woorden en sprak excuses uit namens de gemeente voor de dwaling van de lokale overheid tijdens de Tweeede Wereldoorlog. Mooie woorden werden gesproken door dichter Marcel Vaandrager, voorzitter Huib Ermstrang van Stichting Gedenkteken en dominee Heijkoop. Zeer betrokken en gevoelige noten werden gespeeld door Kunst na Strijd onder leiding van dirigent Olaf Baeke. Het Stadsgidsengilde was een uitstekende gastheer. Het bestuur van het Visserijmuseum was getuige en gaat voort met het voorbereiden van de expositie die op 20 april zal openen voor onze vermoorde Joodse inwoners. Ik ben dankbaar voor de fantastische medewerking van zovele mensen en belangstelling van de pers en nog veel meer mensen."

Stadsgids Korthout hield zelf ook een toespraak van Elie Wiesel die eerder werd uitgesproken door de heer Wiesel in december 1986 bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was een overlevende van de concentratiekampen Auschwitz en Buchenwald.

Zeven steentjes

Gunter Demnig legde zondagmiddag zeven steentjes op de Kerkstraat in Woudrichem. Voor huisnummer 18 vier steentjes voor Abraham Benjamins, Berendina Benjamins-Blok, Jozef Abraham Benjamins en Rosina Herzberger. Voor huisnummer 74 legde hij nog eens drie steentjes voor Hartog Benjamins, Johanna Benjamins van Straaten en Jozef Abraham Benjamins.

Was de kunstenaar vanmorgen ook in Tilburg, maandag (6-2) doet hij nog Sliedrecht en Zwijndrecht aan. Ook daar plaatst hij struikelsteentjes.

(Foto boven Lian Oomen. Onder: Jos Korthout)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.