zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Gierzwaluwen weer welkom in Dussense Van Gendtstraat

1 februari 2017 (door WerkendamNet)

DUSSEN - De huizen in de Van Gendtstraat in Dussen ondergaan een grote onderhoudsbeurt. Zo kregen alle woningen dubbelglas en istaat alles weer netjes in de verf. De laatste klus die nog geklaard moet worden, is de isolatie van de spouwmuren. Iets wat voor gierzwaluwen niet goed is.

Tien jaar geleden werden de woningen van nieuwe daken voorzien. In goed overleg met Woonlinie werd de nestgelegenheid van de talloze gierzwaluwen toentertijd behouden. Omdat gierzwaluwen hun nestjes aan de baarden van het cement in de spouwmuren bouwen, dreigen die nu weer verloren te gaan wanneer de muren volgespoten worden met isolatiemateriaal.
Roland van Ginderen, werkvoorbereider van de renovatiewerkzaamheden van Woonlinie, klom samen met vogelaar Wouter Van Rijsbergen (Altenatuur) de steigers op om te inspecteren waar de nestjes zich precies bevinden. Met behulp van een camera werden ze mooi in beeld gebracht.

Methode

Ook nu werd een methode bedacht om de nestelgelegenheid van deze bijzondere vogels te behouden. Dat gebeurt voor 1 april, want half april keren de dieren weer terug naar het nest dat ze een jaar geleden verlieten. Altenatuur: 'Dankzij de goede samenwerking tussen Woonlinie en de vogelwerkgroep weten de luchtacrobaten zich de komende jaren weer verzekerd van een hartelijk welkom.'

(Foto Altenatuur)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.