vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Dakar 2017: EVM draait goed mee

5 januari 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - DAKAR: Niet in de top van het klassement, maar hoog in de bergen. Dat is waar de derde dag van de Dakar Rally 2017 zich afspeelde. De klassementsproef van totaal 757 kilometer lengte ging van ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel naar het hoogste punt van de rally op 5000 meter. Regiogenoten Peter Versluis, Harry Stacey en Arthur Ardavichus draaien prima mee.

De finish bij Juan Salvador du Jujuy ligt op 3500 meter hoogte, het hele team zal daar last van hebben. Niet alleen van de hoogte, maar ook van de temperatuurverschillen van 35 graden naar 5 graden. Van de 757 kilometer werd er 199 kilometer op snelheid verreden waarvan de laatste 100 kilometer allemaal op 4000 meter hoogte. De klassementsproef was opgedeeld in twee delen in verband met de veiligheid op de smalle paden.

Versluis
Het eerste gedeelte van 72 kilometer verliep voortvarend voor Peter Versluis. In hele korte tijd reed hij de twee minuten dicht naar de Rus Sotnikov in de Kamaz. Helaas was er geen ruimte om te passeren. Versluis verloor daardoor dik 6 minuten.
Na de neutralisatie hield Versluis het hoofd koel en reed behoudend zonder al te veel risico naar de finish. Hij finishte uiteindelijk als 7, 12 seconden achter Stacey.

Stacey
Hans Stacey, genavigeerd door Hugo Kupper, maakte een rustige start en verloor ongeveer 5 minuten in het eerste gedeelte. 'Het was iets lastiger dan gister',  aldus Stacey, 'de snelheden lagen gisteren heel hoog en was er weinig eer te behalen en kon je de rally alleen maar verliezen zoals wij al bijna deden. Er stond een auto met pech langs de kant van de weg en door stom geluk miste we deze op een haar na. Dat had gewoon einde rally kunnen zijn want met een snelheid van dik boven de 100 km op een stilstaande auto botsen dan weet je het wel.'
De uitdaging lag vandaag bij de navigators met de eerste moeilijke waypoints. Kupper verrichte topwerk. Waar de eerste rijders uit de top al hun waypoints misten, reed Stacey probleemloos naar een 7e plaats.

Ardavichus
De groene MAN met Arthur Ardavichus, genavigeerd door Serge Bruynkens en voor de techniek Almkerker Michel Huisman, verloor in het eerste gedeelte heel veel tijd. Volgens teammanager Marcel van Vliet moet de reden iets simpels zijn geweest: 'Want wij hebben niets gehoord.'
Serge vult aan: 'De bemanning is wel zeer tevreden over de MAN, afgelopen avond en nacht hebben we buiten het normale werk niet veel extra hoeven uit te voeren en konden we op tijd gaan slapen.'
De groene MAN finishte als 18e.

Voor nu is er nog geen tussenstand van het algemeenklassement.

(Foto rallymaniacs.com)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.