vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Burgemeester De Boer pleit voor gedeelde democratie op nieuwjaarsreceptie

4 januari 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Ook in Werkendam werd, na Aalburg, de traditionele Nieuwjaarsreceptie druk bezocht. Een mix van 'politiekalen', ondernemers, verenigingsmensen en burgers, lokaal en regionaal, schudden het college -  en elkaar - de hand. De raadszaal was opnieuw het decor.

Burgemeester Yves de Boer blikte in zijn nieuwjaarstoespraak terug op het afgelopen jaar en hield een warm betoog voor 'gedeelde democratie'. Hij sprak onder meer: "Misleiding en nepnieuws vormen een reëel gevaar voor onze meningsvorming. Steeds meer verkeren we in situaties waarin de objectieve feiten minder invloed hebben op de publieke opinie, dan emotionele of persoonlijke overtuigingen. Politieke besluitvorming kan zo maar ineens in een moerassig gebied geraken, waar je meestal na een aantal genomen stappen pas merkt dat de stabiliteit onder je voeten er niet meer is."

Even verderop in zijn toespraak voegde De Boer toe: "De politiek moet zich niet bemoeien met initiatieven van burgers. Laat dat wat opkomt in de samenleving vooral aan de samenleving. Ondersteun het, stimuleer het, maar blijf er verder als beleidsmaker vanaf. Maak het geen onderdeel van de politieke strijd, claim het niet als partijgebonden succes. Laat burgerparticipatie daar waar het thuis hoort. Niet een onderdeel van politiek en beleid, maar een onderdeel van de samenleving."

Droomvlucht
Voorafgaand aan de mijmering van de burgemeester droeg Werkendams dorpsdichter Marcel Vaandrager het gedicht voor dat hij speciaal voor de nieuwjaarsmeeting schreef: Droomvlucht. 'Een gedicht met een misleidende titel, sprak Vaandrager. Hij ging in op zorgelijke ontwikkelingen die de wereld teisteren: 'Ik zie gaarkeukens in Aleppo, Parijs, Calais, Amsterdam en Nederlanders aan de bedelstaf. Afbrokkelende culturen in rokende smeltkroezen. We staan er bij en kijken er naar. Ik sta er bij en kijk er naar.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.