vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Nieuwjaarsstart Aalburg in teken van 'verbinding' en het Altenalied.

3 januari 2017 (door AalburgNet)

AALBURG - Het Huis van de burger was goed gevuld met dorps- en streekgenoten die het college en elkaar een voorspoedig nieuwjaar wilden wensen. De traditionele nieuwjaarsbegroeting werd omlijst door Kunst en Vriendschap uit Meeuwen en een komische Nieuwjaarsconference van Wout Verdoorn en Maaike Versteeg. Alles voorafgegaan door de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Fons Naterop.

De eerste burger riep zijn gehoor op om 2017 te gebruiken als jaar van verbinding. 'Laat dat de grote uitdaging worden voor de 21 gemeenschappen van Altena.' Naterop stond stil bij de onrust in de wereld. Zorgen die niet gebagetaliseerd moeten worden. 'Maar kunnen we nog vreedzaam problemen oplossen?' Het antwoord ligt wat hem betreft in 'de verbinding'. Waar de burger zijn verantwoordelijkheid pakt en de gemeente faciliteert en support biedt. 'Want in co-creatie zit de kracht van verbinding. Burgerinitiatieven moeten de lead hebben waar gemeenteraden willen gaan voor een innoverende gemeente Altena.' De burgemeester brak een lans voor het 'behoud van dorsphuizen en andere voorzieningen waar inwoners samenkomen'. Alles om de 'leefbaarheid en identiteit van de dorpen te versterken'. Het voorbeeld van een zeskamp tussen de 21 dorpen spreekt hem daarom zeer aan. 'Want sportieve strijd verbroedert.'

Lied
Na de toespraak van de eerste burger volgde een optreden van  Woutoom en Maaikemeu. Het echtpaar nam de Aalburgse politiek onder de loep ('wethouders zijn ministers en de burgemeester is minister-president. Dat klinkt minder plat.'). Door Woutoom en Maaikemeu werd vervolgens het Altenalied geintroduceerd. De zaal zong (in tweede instantie) uit volle borst mee onder muzikale klanken van Kunst en Vriendschap. Zo zorgde sketch, tekst en muziek direct al voor verbinding. Burgemeester Naterop genoot zichtbaar. Zijn jaar van verbroedering was goed begonnen...

Naar verluidt wordt het Altenalied ook gezongen bij de nieuwjaarsrecepties van de gemeente Werkendam (3-1) en Woudrichem (6-1).

Het Altena-lied

Weiden, bomen, groen als smaragd
Kerken, molens, vissersboten,
Reigers wadend in de sloten,
Vee bij boerderijen, vee bij boerderijen
Hier en daar een kasteel

Altena, zetting in paarlemoer, een kroonjuweel
Altena, zetting in paarlemoer, een kroonjuweel, een kroonjuweel.

(Foto's Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.