donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Woerkum krijgt zijn 7 Stolpersteine

9 december 2016 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Op 5 februari 2017 worden Struikelsteentjes (Stolpersteine) geplaatst voor vermoorde Joodse medebewoners in Woudrichem. Kunstenaar Günther Demnig komt naar Woudrichem op zondag 5 februari 2017 om 14.00 uur.  Rond Pasen 2017 zal er bovendien in het Visserijmuseum een expositie geopend worden die gewijd is aan de Woudrichemse Joden.

Stadsgids Jos Korthout geeft een uiteenzetting van de plannen:

7 Struikelsteentjes voor Woudrichemse Joden. Kunstenaar Günter Demnig heeft op 1 december al 9 struikelsteentjes (Stolpersteine) in Gorinchem gelegd. Op 6 april 2010 legde hij al 3 steentjes in Werkendam. Op 4 januari 1995 plaatste hij in Keulen de eerste steen, toen nog zonder toestemming van de autoriteiten. Later legde hij er een in Berlijn Kreutzberg. Inmiddels liggen in Nederland al ruim 470 steentjes en in Duitsland al meer dan 5.000. In heel Europa liggen op meer dan 1.300 plaatsen al meer dan 50.000 Stolpersteine.

'Ik nam in april 2015 het initiatief, om ook in Woudrichem zulke steentjes te laten leggen. In de eerste week van februari 2017 legt Günter 397 steentjes op 25 plaatsen in België, Duitsland en Nederland.'

Huisnummers
Op zondag 5 februari legt hij eerst 11 stenen in Tilburg. Die middag om 14.00 uur legt hij 7 steentjes op de Kerkstraat in Woudrichem. Voor  huisnummer 18 komen 4 steentjes voor Abraham Benjamins, Berendina Benjamins-Blok, Jozef Abraham Benjamins en Rosina Herzberger. Voor huisnummer 74 legt hij nog eens 3 steentjes voor Hartog Benjamins, Johanna Benjamins van Straaten en Jozef Abraham Benjamins. Op dezelfde dag worden er in Dordrecht nog eens 15 steentjes gelegd.

Bijdragen
Korthout: 'Het zou mooi zijn, als er heel veel mensen willen bijdragen aan de stenenlegging. Dit kan al met een symbolische bijdrage van €1,00, maar meer mag ook. Stichting Gedenkteken Oorlogs Slachtoffers Woudrichem opende hiervoor een speciale rekening: NL36RABO 1478 8984 61, t.n.v. St. Gedenkteken Oorlogs Slachtoffers Woudrichem, o.v.v.: Stolpersteine. Een eventueel overschot is voor de instandhouding van de synagoge en haar inventaris in zuster-vestingstad Bourtange.'

Wat vooraf ging
Bert van Straten heeft in 1993 'Mediene Stampers' geschreven, over de opkomst en ondergang van de Joden in Werkendam en Woudrichem tussen 1680 en 1943. Hij is bezig om samen met het Visserijmuseum een expositie in te richten, over het leven van de Joodse medebewoners van Woudrichem. Rond de Paasdagen in 2017 zal deze expositie geopend worden.

Achtergrond
Het Duitse Nazi-bewind was ervan overtuigd, dat minderwaardige mensen een last voor de samenleving zijn en vernietigd moesten worden. Als bezetter van vele Europese landen, pakten ze de vervolging grootschalig aan. Ze werden uit het openbare leven verdreven en bijeen gebracht in getto’s.
Alle bezittingen en hun menselijke waardigheid werden hen afgenomen. De krachtige mensen moesten eerst keihard slavenarbeid verrichten.
Uiteindelijk werden in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog miljoenen Joden, homoseksuelen, Jehova’s getuigen, Roma, Sinti en gehandicapten vergast.

Het is allemaal ruim 70 jaar geleden. Er leven nauwelijks nog mensen die verantwoordelijkheid dragen voor deze misdaad. Het merendeel van de bevolking is na deze tijd geboren. Veel Duitsers schamen zich nog voor deze misdaden van de Nazi-machthebbers.
Het resulteerde erin, dat Duitsland zich sinds de oorlog krachtig inzet voor een vredelievend en veilig Europa. Duitsland voert bewust een terughoudend beleid op militair gebied en is gastvrij voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Bewustzijn
Günter is zo’n Duitser met een groot bewustzijn voor de daden van zijn voorouders. Hij wil iets positiefs stellen tegenover deze gruwelijkheden.
Hij is er zich van bewust, dat hij deze schandvlek niet kan uitwissen, maar wil letterlijk stilstaan bij elk van de slachtoffers.
Hij weet dat hij niet bij iéder van deze slachtoffers kan stilstaan. Het waren er veel te veel. Het was een massaal en onmenselijk proces,
waarbij meer dan 6 milioen slachtoffers vielen, die niet eens een fatsoenlijke laatste rustplaats gegund werd. Uit Nederland verdwenen meer dan 104.000 Joden.
Günter ontwierp een persoonlijk klein steentje, met op een messing plaatje de naam, geboortedatum en datum en plaats van de moord.
In zijn opdracht slaat Beeldhouwer Michael Friedrichs-Friedländer één voor één de letters en cijfers in deze plaatjes.
Günter wil voor elk slachtoffer zo’n steentje neerleggen bij het huis waar het slachtoffer gewoond heeft, zolang hij daartoe in staat is.
Hij is inmiddels 69 jaar, maar werkt nog altijd full time. Desalniettemin realiseert hij zich, dat hij dat toch voor een beperkt aantal mensen kan realiseren.

Nooit meer
Korthout: 'Als je als voorbijganger zo’n steentje op je pad vindt, dan zul je de neiging hebben om je pas in te houden, je te buigen en te lezen wat erop staat.
Daarmee betuig je aandacht en eer aan een onschuldig mens, dat anders vergeten zou worden. Zo dragen we eraan bij, dat deze moordpartij nooit vergeten wordt. Het houdt ons scherp, dat er nooit meer mensen worden vernietigd om ras, geloof, politieke of dergelijke overwegingen. Want we zien opnieuw dat bevolkingsgroepen tot zondebok gemaakt worden en weg gewenst worden.'

Lees meer over:

Stolpersteine vesting Joden
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.